Elokuvataiteen maisteriohjelma | Elokuvaleikkaus
Elokuvataiteen maisteriopintojen tavoitteena on, että opiskelija löytää oman työskentelytapansa ja pystyy suunnittelemaan ajankäyttönsä tarkoituksenmukaisesti leikkausprosessin aikana isoissa tuotannoissa. Elokuvaleikkauksen opinnoissa opiskelija harjaantuu kurssiopetuksen ja vaativuustasoltaan asteittain kasvavien harjoitustöiden myötä oman ammattialueen taiteellisen, tuotannollisen ja teknisen kokonaisuuden hallintaan. Opetuksen tavoitteena on vahvistaa opiskelijan ominaisuuksien ja taiteellisen näkemyksen mukaista kehitystä sekä kriittistä ajattelua.
Elokuvaleikkauksen pääaineesta maisteriksi valmistuva pystyy käsittelemään pitkän muodon elokuvan rakenteen ja hallitsemaan suuret materiaalimäärät, sekä aikatauluttamaan oman työskentelynsä suhteessa tuotannon vaatimuksiin. Hän ymmärtää visuaalisten efektien tekemisen edellytykset ja pystyy suhteuttamaan digitaalisen jälkityön omaan työskentelyynsä. Toisaalta hänellä on mahdollisuus erikoistua digitaalisen jälkituotannon ja visuaalisten efektien suunnittelijaksi, tekijäksi ja asiantuntijaksi. Elokuvaleikkauksen opiskelu luo opiskelijalle hyvän pohjan kasvaa itsenäiseksi taiteilijaksi, jolla on valmiudet uudistaa elokuvallista ilmaisua tai suuntautua elokuvailmaisun tutkimukseen, tai käyttää visuaalisen dramaturgian taitojaan muilla kerronnan ja viestinnän alueilla.
Elokuvataiteen maisteriohjelman elokuvaleikkauksen pääaineen kieli on suomi (ruotsi)/englanti. Tutkinto on suoritettavissa myös englanninkielellä.
Koulutuksen sisältö
Elokuvaleikkauksen pääaineen maisteriopinnoissa opiskelija syventää taitojaan ja näkemystään dramaturgiassa ja elokuvaleikkauksessa. Opetus muodostuu erilaisten vaihtuvien teemojen ympärille rakentuvista työpajoista ja luentokokonaisuuksista, sekä lajin teorian syventävistä opinnoista.
Pääaineessa syvennetään tietoutta elokuvan rakenteista ja elokuvaleikkauksen teorioista. Opiskelijalla on mahdollisuus laajentaa elokuvallista tietämystään kuvauksen ja äänisuunnittelun suuntaan ja valita Aalto- ja Taideyliopiston yhteistyöalustalta omaa erikoistumistaan tukevia opintoja. Harjoitustuotannoissa syvennetään leikkaajan ammatillisia käytäntöjä fiktiivisen, dokumentaarisen ja animaatioelokuvan aloilta.
Koulutus perustuu pääasiassa käytäntölähtöiseen tekemällä oppimiseen, henkilökohtaiseen työskentelyyn ja ohjaukseen sekä keskustelevaan vuorovaikutukseen. Opiskelija syventää tietämystään oman alansa perinteeseen ja nykysuuntauksiin.
Uramahdollisuudet
Taiteen maisterin tutkinto elokuvataiteen maisteriohjelman elokuvaleikkauksen pääaineessa antaa opiskelijalle valmiudet hallita pitkän elokuvan luova leikkausprosessi sekä fiktiivisen että dokumentaarisen elokuvan alueella. Omintakeinen ja itsenäinen ajattelu edellyttää katsojan kokemusten syntymekanismien ymmärtämistä. Itsetuntemus ja tietoisuus omasta taiteellisesta ominaislaadusta ja työskentelyprosessista ovat edellytys yhteistyölle erilaisten ohjaajien kanssa.
Valmistuneet voivat toimia pääleikkaajina fiktiivisissä, dokumentaarisissa ja animaatioelokuvissa. Valmistuneet ovat sijoittuneet juuri noihin tehtäviin eri tuotanto- tai tv-yhtiöissä tai toimivat itsenäisinä tekijöinä ja yrittäjinä. He pystyvät leikkaamaan vaativimpiakin materiaaleja missä päin maailmaa hyvänsä, riippuen heidän omasta kielitaidostaan ja suhteistaan. Valmistuneet voivat myös hakeutua jatko-opintoihin ja ryhtyä tutkijoiksi tai opettajiksi. Suurin osa suomalaisten pitkien teatterielokuvien leikkaajista on ELO/elokuvaleikkaukselta valmistuneita. Elokuvaleikkauksen maisterit voivat myös valmistua digitaalisen jälkituotannon tehtäviin.
Hakeminen
Koulutukseen haetaan osoitteessa opintopolku.fi
Tutkinto / todistus
Taiteen maisteri
Aalto-yliopisto

Aalto-yliopisto
Aalto-yliopistossa voit yhdistellä luovasti ja koota oman näköisen kokonaisuuden taiteen, tekniikan ja talouden aloilta. Aallosta löydät kattavan valikoiman kandidaatti, maisteri- ja tohtoriohjelmia kolmelta eri alalta. Aalto-yliopistossa tiedetään, että maailmanluokan koulutus on vain osa opiskelukokemusta. Aalto-yliopisto tarjoaa opiskelijoille kansainvälisen toimintaympäristön, ympärille...