Sivuston käyttötapa: Mobiili

Vildmarksguide

Axxell
Yhteenveto
ruotsi
syyskuu 2020
   
Lähiopetus
Kemiö
Ammattitutkinnot

Vildmarksguide

 

Yrkesexamen inom naturbranschen, kompetensområdet för Vildmarks- och naturguidning

Vill du bli Vildmarksguide?

Vigu är en friluftsutbildning som bygger på traditionerna inom det nordiska friluftslivet med mycket aktiviteter av olika slag. Vigu är en examensförberedande utbildning, där ditt mål förutom att lära dig olika aktiviteter och att leda dem, också är att avlägga yrkesexamen inom naturbranschen/Vildmarksguide

Om du har de kunskaper och färdigheter som krävs för vissa delar i examen kan du naturligtvis få detta tillgodo. Hos oss kan du också avlägga examen direkt utan att delta i utbildningen.

På Vigu-utbildningen får du bekanta dig med många olika friluftsgrenar och njuta av vår fina natur i Norden. Du lär dig också om kommunikation och ledarskap, och har möjlighet att specialisera dig inom några områden (exempelvis inom havskajakpaddling, skidåkning, fjällvandring, äventyrsbanor, klippklättring eller annat). Studierna inleds med en vandring i norra Finland som är en introduktion till studierna. Denna vandring är obligatorisk för alla studerande i utbildningen. Studierna är på deltid och lämpar sig bra för dig som arbetar eller studerar något annat på heltid. Förstås behöver du kunna få litet ledig tid för friluftsaktiviteter nu och då, vi ordnar vanligen en kurs varje månad. Kurserna varierar i längd från 2 till 13 dagar och så långt som möjligt ordnas de under veckoslut. Vad kan vara bättre än att få tillbringa midsommar i Sareks ståtliga fjällvärld?

Under kurserna får du bekanta dig med bland annat vandring, överlevnad, havskajak, forspaddling, långfärdsskridskoåkning, tur- och fjällskidning, klättring, företagsamhet, kommunikation och säkerhet.

Vinter- eller sommaralternativet

Vi söker nu studerande för två grupper med olika val av specialiseringar (valbara examensdelar). Om du i första hand vill specialisera dig inom skidåkning väljer du Vinteralternativet med specialisering inom skidåkning, klättring och vandring. Sommaralternativet innebär att du i första hand vill specialisera dig inom kajakpaddling, dessutom innebär det som förstahandsval specialiseringar inom äventyrsbanor och guidning av specialgrupper. Valen går att ändra på senare om det finns behov av det.

 

Studierna på Vigu pågår under sammanlagt 2,5 år. Kursavgiften är 450€ för hela utbildningen, därtill kommer kostnader för resor, utrustning, mat och logi.

Sammanhållningen bland dem som studerar på Vigu är känd, det är alltid lika roligt att få umgås med kurskamraterna ute i vår fina natur. Deltagarna på Vigu-utbildningen har varit mellan 18 och 64 år gamla med tyngdpunkten på ca 30 års ålder, och deltagarna representerar alla tänkbara tidigare eller huvudsakliga yrken och studier. Den stora variationen skapar en extra fin stämning, där alla kan känna sig lika välkomna och accepterade i gemenskapen!

Vi vill att du som söker till Vigu har ett genuint intresse för friluftsliv och en del erfarenhet av uteliv. Vi vill att du kan satsa helhjärtat på dina studier hos oss då du är med på kurser. Du har som studerande också ett ansvar för dina studiekamrater och också du kan vara beroende av någon annans insats. I samarbete och samverkan genomför vi våra kurser.

Målet med studierna är att du ska kunna få erfarenhet inom många olika friluftsgrenar, att du ska kunna fungera som ledare för andra inom friluftsliv samt att du ska avlägga yrkesexamen inom naturbranschen/Vildmarksguide.

Hör av dig till oss om du har frågor kring utbildning eller examen! Om du vill ansöka till utbildningen kan du fylla i ansökningsformuläret på hemsidan.

Nästa utbildning inleds i september, vi fyller 60% av platserna bland dem som ansöker före 20.5, sista ansökningsdag är 20.6!

Studierna hos oss beräknas, beroende på dina egna tidsmässiga möjligheter, ta ca 2,5 år.  Efter grundkurserna har du  möjlighet att välja specialiseringar.

Nedan ser du den rekommendation gällande kurstidsplanering vi ger:

Första året

Det första året används för grundkurser inom olika friluftsgrenar under vilka du lär känna dina kurskamrater och får grundliga kunskaper i en mängd olika ämnen.

* Vandring i norra Finland 13-21.9 2019 (obligatorisk)
* Orientering + Viguträffen ca 4 dagar, oktober
* Överlevnad ca 4 dagar, november
* Turmatlagning ca 3 dagar, december
* Skidteknik ca 3 dagar, januari
* Långfärdsskridsko ca 3 dagar, januari
* Skidning på is i Vasa skärgård ca 6 dagar, februari
* Fjällskidning ca 9 dagar, mars-april
* Växt- och fågelkurs ca 4 dagar
* Klippklättring ca 5 dagar
* Kajakpaddling ca 5 dagar
* Vandring i Sarek ca 12 dagar

Andra året

Under det andra och tredje året kan du själv mera påverka dina studier. Därför skall detta tas mera som exempel.

* Matlagning ute ca 4 dagar
* Långfärdsskridsko II ca 2 dagar
* Svampkurs ca 3 dagar
* Forspaddling ca 5 dagar
* Friluftsförstahjälp ca 4 dagar
* Säkerhetsplanering och företagsamhet ca 3 dagar
* Fjällturskidning, ca 12 dagar
 

Dessutom kan du välja antingen Sommar eller vinteralternativet med dessa specialiseringar:

Vinter:

  • Skidåkning (utförsåkning, offpist)
  • Klippklättring
  • Vandring

Sommar:

  • Havskajakpaddling
  • Äventyrsbanor
  • Guidning av specialgrupper
 

Här hittar du kurskalendrar

Kalendern för 2019

Kalendern för 2020

 

Kostnader

Arbetslösa betalar halva priset. OBS! Intyg över arbetslöshet från arbetskraftsbyrån bör uppvisas.

Beställ information

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Vildmarksguide? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

Axxell

Axxell

Axxellerera dina framtidsutsikter– vi har utbildningar både på svenska och på finska

Du kan bli kock, närvårdare, husbyggare, merkonom, djurskötare, rörmontör... Möjligheterna är många. Utveckla din yrkeskunskap på ett flexibelt sätt vid Axxell! Axxells vuxenutbildningar skräddarsys just för dig med hänsyn till dina behov. Tidigare utbildning och erfarenhet tas i beaktande och...


Lue lisää oppilaitoksesta Axxell ja katso koulutustarjonta täältä

Axxell yhteystiedot

Axxell

Ratakatu 75
10300 Karjaa

 Näytä puhelinnumero
www.axxell.fi


Tilaa lisätietoa

Tilataksesi lisätietoa koulutuksesta Vildmarksguide täytä seuraavat tiedot:

Saatat olla kiinnostunut myös näistä: