Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto | kiinteistönhoitaja

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon suorittanut osaa toimia asiakaskohteessa kiinteistöpalvelualan työtehtävissä ja asiakaspalvelutilanteissa asiakaskohteen palvelusopimuksen mukaisesti. Kiinteistönhoitajan (AT) osaamisalan suorittanut osaa tehdä kiinteistöjen hoitosopimusten mukaisia kiinteistön huoltotöitä sekä teknisten järjestelmien hoitotöitä. Hänellä on asiakaslähtöinen palveluosaaminen sekä laaja-alainen käsitys kiinteistön elinkaareen vaikuttavista tekijöistä. Hän kykenee arvioimaan ovatko kiinteistön käyttöolosuhteet hoitosopimusten mukaiset. Hän osaa käyttää alan työvälineitä ja -koneita, oikeita työmenetelmiä ja valita kiinteistöhoitajan työssä käytettävät materiaalit kohteen mukaan.
Kiinteistönhoitajalla voi olla erityisosaamista muun muassa ilmanvaihtokoneiden huollosta, kiinteistön toimintakunnon arvioinnista, kiinteistöautomaation käyttämisestä, rakennusteknisistä korjaustöistä, ulkoalueiden hoidosta, LV-järjestelmien huollosta, nuohouksesta ja ilmanvaihtojärjestelmien puhdistuksesta. Toimintaympäristönä ovat erilaiset kiinteistöt. Oman erityispiirteen toimintaympäristöön antavat tilojen käyttäjät, jotka ovat usein läsnä työn aikana. Kiinteistönhoitaja toimii tehtävissään asiakaslähtöisesti, vastuullisesti ja tuloksellisesti. Hän tekee palvelutehtäviä laadukkaasti ja lisää siten omalla toiminnallaan kiinteistöpalvelualan arvostusta.
Koulutuksen sisältö
Pakollinen tutkinnon osa
- Asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottaminen, 15 osp
Osaamisalan tutkinnon osa(t)
- Kiinteistön toimintakunnon ylläpito, 45 osp
Valinnaiset tutkinnon osat
- Ilmanvaihtokoneiden toimintakunnon ylläpito, 30 osp
- Kiinteistöautomaation säätö ja ohjaus, 30 osp
- Lämmitys-, vesi- ja viemärijärjestelmien toimintakunnon ylläpito, 30 osp
Kiinteistönhoitajan työtehtävät
Kiinteistöpalveluala on nimensä mukaisesti palveluala, jossa toiminnan keskipisteenä on asiakas, tilojen käyttäjä. Kiinteistöjen käyttötarkoituksen mukaan asiakasryhmät ja heidän tarpeensa voivat vaihdella. Esimerkkeinä hoidettavista kiinteistöistä voivat olla vaikkapa asuinkerrostalot, julkiset rakennukset, toimisto- ja liikekiinteistöt sekä erilaiset liikennepaikat. Alalla tarvittavan palveluosaamisen kannalta onkin tärkeää ymmärtää erilaisten asiakkaiden tarpeet ja heille tarjottavien palvelutuotteiden sopivuus.
Kiinteistöjen teknistyminen on ollut nopeaa. Nykyaikaisissa kiinteistöissä on käytössä useita käyttöolosuhteita ja energiatehokkuutta parantavia teknisiä järjestelmiä, joiden käyttö ja kunnossapitäminen vaativat vahvaa teknistä osaamista. Kiinteistön elinkaaren myötä sen käyttötarkoitus saattaa muuttua useaan kertaan. Samalla kiinteistön tiloja voidaan muutella ja sen teknisten järjestelmien tasoa nostaa.
Myös alalla käytettävät työvälineet ovat kehittyneet ja nostaneet työn tehokkuutta sekä lopputuloksen laatua. Työvälineiden oikea käyttö ja kunnossapito vaativat myös vahvaa teknistä osaamista. Kiinteistön ylläpitoon käytetään paljon energiaa ja kiinteistönhoidon toiminnoista syntyy runsaasti erilaisia jätteitä, joten alalla on erityisen tärkeää toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Energian käytön optimointi ja käytöstä poistuvien materiaalien sekä syntyvien jätteiden kierrätys ja käsittely korostuvat toimialalla.
Kiinteistöpalvelualalle tyypillisten laajojen tehtäväkokonaisuuksien vuoksi työnantajat odottavat työntekijöiltä laajaa alan yleisnäkemystä. Toisaalta monet alan työtehtävistä perustuvat entistä vaativampaan erityisosaamiseen. Tämä edellyttää työntekijöiltä valmiutta oman ammattitaidon jatkuvaan kehittämiseen ja halua uusien välineiden ja menetelmien kokeilemiseen ja hyödyntämiseen. Kiinteistöpalvelualalla arvostetaan työntekijöitä, jotka ovat oma-aloitteisia ja työhönsä sitoutuneita. Alan työtehtävät ja toimintatavat edellyttävät, että työntekijät kykenevät itsenäiseen ongelmien ratkaisuun ja työskentelyyn, kantavat vastuun omasta työstään ja osaavat arvioida kriittisesti oman työnsä laatua. Heiltä vaaditaan myös vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutaitoja sekä kykyä työskennellä vastuullisesti työyhteisön jäsenenä. Oleellinen osa alan ammattilaisen ammattitaitoa on kyky soveltaa tietoja vaihtelevissa työelämän tilanteissa.
Seuraavat toteutukset
Hakeminen
Voit hakea koulutukseen oppilaitoksen omien kotisivujen kautta.
Tutkinto / todistus
Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto
Kustannukset
Oppisopimuskoulutukseen tarvitset alan työnantajan, jonka kanssa voidaan solmia oppisopimus. Oppisopimus on sinulle ja työnantajalle maksutonta.
Jos sinulle ei voida solmia oppisopimusta, voit suorittaa tutkinnon ammatillisena lisäkoulutuksena, jossa maksat opiskelumaksun 600,00 € itse. Opiskelijamaksua ei palauteta koulutuksen keskeytyessä.
Tutkintoon liittyvät korttikoulutusten korttimaksut tulevat opiskelijan maksettavaksi. Opiskelijan on hankittava omalla kustannuksellaan tarvitsemansa opiskelutarvikkeet.
Ota yhteyttä
Luksia sosiaalisessa mediassa
Luksia
Ovatko työtehtäväsi muuttuneet, mietitkö ammatinvaihtoa, jäikö tutkintosi kesken tai pohditko yrittäjäksi ryhtymistä? Oletko juuri päättänyt peruskoulun ja etsit itsellesi ammattia, johon suuntautua? Vai haluatko kenties opiskella lisää lukion päätyttyä? Luksiassa voit opiskella monipuolisesti sekä päivä- että monimuoto-opintoina. Monimuoto-opiskelu sopii kaikille – olit...
Lue lisää oppilaitoksesta Luksia ja katso koulutustarjonta täältä