Sukellusalan ammattitutkinto

Luksia
Yhteenveto
Henkilökohtaistamisen mukaan
Opintotukikelpoinen
Kysy lisätietoja
   
Lähiopetus
Lohja
Ammattitutkinnot
Työsukeltajan ammattitutkinto

Sukellusalan ammattitutkinto

Työsukeltajan ammattitutkinnon suorittanut osaa turvallisesti ja taloudellisesti suunnitella ja toteuttaa tyypillisimmät työsukeltajan työtehtävät. Hän on perillä vedenalaisen rakentajan perustöistä oheistoimintoineen ja osaa suunnitella vedenalaisen kohteen ja käyttötarkoituksen mukaiset työmenetelmät, työvälineet ja materiaalit. Hän noudattaa sukellusaikataulukoiden määräyksiä ja osaa pitää sukelluskirjanpitoa. Lisäksi hän pyrkii jatkuvaan ammattitaitonsa kehittämiseen ja yhteistoiminalliseen työssäoppimiseen.

Osasta sukellusalan ammattitutkinnon sisältöjä muodostuu tarkastussukeltajan tutkinto, työsukeltajan 1. taso. Tarkastussukeltaja osaa suorittaa tarkastussukeltajan työtehtäviä omavaraisella sukelluslaitteella syvyysalueella 0-30 metriä, sekä osaa suorittaa käyttäjältä vaadittavat huoltotoimenpiteet sukelluskalustoon ja ymmärtää sukellusturvallisuuden merkityksen sukellustyössä.

Koulutuksen sisältö

Työsukeltajan perusosaaminen

 • Luokitussukellus 0-50 metriä
 • Kypäräsukelluskoulutus 0-50 metriä
 • Sukelluskypärät
 • Painekammio
 • Sukellusfysiologia

Vedenalainen työ

 • Putkien ja kaapelien asennus
 • Vedenalainen hitsaus
 • Räjäytyskoulutus

Vedenalaiset työkalut

 • Maa ja vesirakennustekniikka
 • Pohjarakennustyöt
 • Teräsrakentaminen
 • Korjausrakentaminen
 • Nostotyöt
 • Muottityöt
 • Elementtien ja kasuunien asennus
 • Betoni ja raudoitustyöt

Työsukeltajan työtehtävät

Sukellusalan ammattitutkinnon suorittaneet hoitavat vesistörakentamisen vedenalaiset työtehtävät. Sukellus on osa rakennusteollisuuden, teollisuuden ja voimalaitosten sekä järvi- ja meriliikenteen vedenalaisten työtehtävien erikoisosaamista.

Kaupallinen sukeltaminen tarjoaa työuran henkilöille, jotka ovat fyysisesti, psyykkisesti ja teknisesti valmentautuneet sukellusammattiin.Sukeltajalta vaaditaan erityistä persoonallisuutta ja mielenlaatua sekä lisäksi älykkyyttä vastata työn haasteisiin henkisen paineen alaisena.

Työsukeltaja käyttää pääsääntöisesti sukelluskypärää, johon hengitysilma johdetaan pintailmaletkussa hengitysilmasäiliöstä ja -kompressorista. Työturvallisuuteen vaikuttavat monet tekniset laitteet ja niiden toiminta, sukellusolosuhteet ja työtehtävien vaativuus. Tämä edellyttää työsukeltajalta monipuolista rakennus- ja sukellustekniikoiden hallintaa.

Työsukeltaja osaa suunnitella ja perustaa sukellustyömaan osaksi rakennustyömaata. Hän osaa laatia tarkastusraportin, jossa selvitetään rakentamisen kannalta olennaiset kohteen lähtötiedot. Hän osaa laatia suunnitelmat työmenetelmistä ja valita tarkoituksenmukaiset työvälineet. Työsukeltaja noudattaa sukellusaikataulukoita ja pitää sukelluskirjanpitoa

Soveltuvuus

Hyvä fyysinen kunto on edellytyksenä sukeltajan työtehtävissä toimimiselle. Tietyissä olosuhteissa sukellus voi olla erittäin rasittavaa. Mikäli käytät lääkkeitä, sinun on syytä neuvotella lääkärisi ja sukelluskouluttajasi kanssa ennen kuin osallistut koulutukseen. Luksialla on koulutukseen pääsy- ja soveltuvuuskokeet.

Hakeminen

Voit hakea koulutukseen oppilaitoksen omien kotisivujen kautta.

Tutkinto / todistus

Sukellusalan ammattitutkinto

  Ota yhteyttä

  Haluatko tietää lisää koulutuksesta Sukellusalan ammattitutkinto? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

  Luksia sosiaalisessa mediassa


  Luksia

  Luksia

  Ovatko työtehtäväsi muuttuneet, mietitkö ammatinvaihtoa, jäikö tutkintosi kesken tai pohditko yrittäjäksi ryhtymistä? Oletko juuri päättänyt peruskoulun ja etsit itsellesi ammattia, johon suuntautua? Vai haluatko kenties opiskella lisää lukion päätyttyä? Luksiassa voit opiskella monipuolisesti sekä päivä- että monimuoto-opintoina.  Monimuoto-opiskelu sopii kaikille – olit...


  Lue lisää oppilaitoksesta Luksia ja katso koulutustarjonta täältä

  Yhteystiedot

  Luksia

  Toivonkatu 4
  08100 Lohja

   Näytä puhelinnumero
  www.luksia.fi

  Tilaa lisätietoa

  Tilataksesi lisätietoa koulutuksesta Sukellusalan ammattitutkinto täytä seuraavat tiedot: