Sivuston käyttötapa: Mobiili

Elintarvikeala

Elintarvikeala

Elintarvikeala

Elintarvikeala on Suomen neljänneksi suurin teollisuudenala metalli-, metsä- ja kemianteollisuuden jälkeen. Elintarviketeollisuudessa tarvitaankin valmiuksia monenlaisiin työtehtäviin. Tutkinto-opiskelun lisäksi alalla voi pätevöityä myös näyttötutkinnon ja siihen valmistavan aikuiskoulutuksen avulla. Alalla on mahdollista suorittaa useita eri ammattitutkintoja sekä erikoisammattitutkintoja.

Näyttää 1-31 yhteensä 31 tulosta
Koulutukset Paikkakunta Oppilaitokset
Bio- ja elintarviketekniikan koulutus | insinööri | monimuotototeutus Seinäjoki Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Elintarvikealan perustutkinto | elintarvikkeiden valmistaja Oulu Oulun seudun ammattiopisto
Elintarvikealan perustutkinto | elintarvikkeiden valmistaja, leipuri-kondiittori tai lihatuotteiden valmistaja Kokkola Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori Porvoo Edupoli nuorille
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori Haapavesi Koulutuskeskus JEDU
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori Oulu Oulun seudun ammattiopisto
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori Joensuu Riveria
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori Helsinki Stadin ammatti- ja aikuisopisto
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori Tampere Tampereen palvelualan ammattiopisto
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori Sastamala Vammalan ammattikoulu
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori Vantaa Vantaan ammattiopisto Varia
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori, elintarvikkeiden valmistaja Iisalmi Ylä-Savon ammattiopisto
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori, elintarvikkeiden valmistaja, lihatuotteiden valmistaja Seinäjoki Sedu
Elintarvikealan perustutkinto | lihatuotteiden valmistaja Oulu Oulun seudun ammattiopisto
Elintarvikealan perustutkinto | meijeristi Hämeenlinna Hämeen ammatti-instituutti
Elintarvikejalostajan ammattitutkinto Haapavesi Koulutuskeskus JEDU
Elintarvikejalostajan ammattitutkinto Raisio Raseko Raision seudun koulutuskuntayhtymä
Elintarvikejalostajan ammattitutkinto Joensuu Riveria
Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto Hämeenlinna Hämeen ammatti-instituutti
Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto Seinäjoki Sedu
Kondiittorin ammattitutkinto Useita (2) Riveria
Leipomoalan ammattitutkinto Helsinki Stadin ammatti- ja aikuisopisto
Leipurin ammattitutkinto Useita (2) Riveria
Lihanjalostajan ammattitutkinto Joensuu Riveria
Lihateollisuuden ammattitutkinto Joensuu Riveria
Luonnontuotealan ammattitutkinto Iisalmi Ylä-Savon ammattiopisto
Master's Degree in Protein Science and Biotechnology Oulu Oulun yliopisto | University of Oulu
Ravintoterapian perusteet Kälviä Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Ruokaketjun kehittäminen | agrologi | YAMK Seinäjoki Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Ruokaketjun kehittäminen | insinööri | YAMK Seinäjoki Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Ruokaketjun kehittäminen | restonomi | YAMK Seinäjoki Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • = Videoesittely
  • = Hakuaika käynnissä
  • = Yo-pohjaiset koulutukset
Näyttää 1-31 yhteensä 31 tulosta
 

Elintarvikeala -aiheisista koulutuksista lisätietoa alla:

Elintarvikeala kattaa ruoan tuotannon ja jalostuksen koko tuotantoketjun. Tukipalveluina ovat tutkimus, koulutus, neuvonta ja hallintoalat. Elintarvikealan suorat vaikutukset ovat merkittäviä monille lähialoille ja laajemmin maakunnan elinkeinorakenteelle. Nykypäivän ruokateollisuus on innovatiivinen ja uudistuva teollisuudenala, jossa tarvitaan käden­taitojen osaajia ja asiantuntijoita. Elintarviketeollisuus yöllistää noin 35 000 henkeä, teollisuudenaloista neljänneksi eniten.

Leipomoala

Ala työllistää toisen asteen oppilaitoksista, ammatti- ja tiedekorkeakouluista valmistuvia osaajia vuosittain150 - 200 henkilöä. Taikinantekijä, ylöslyöjä, leipuri, paistaja, tuotesuunnittelija, kondiittori ovat ammatteja joihin opiskelijat valmistuvat.

Meijeriala

Elintarvikealan perustutkinnon (meijeristi) voi suorittaa joko kokopäiväisenä opiskeluna tai työn ohessa ns. aikuiskoulutuksena

Meijerialan ammattitutkinnot ovat näyttötutkintoja, joiden todistukset myöntää Meijerialan tutkintotoimikunta, kun kaikkien tutkinnon osien näytöt on hyväksytysti suoritettu.

Liha-ala

Liha-ala kattaa Suomessa sika, nauta ja siipikarjan. Suomen lihateollisuuden yrityksissä työskente­lee yhteensä lähes 11 000 työntekijää. Liha-ala työllistää monipuolisesti; työpaikkoja on alkutuotannosta laadun tarkkaillun saakka. Kansainvälistymisprosessi on ollut viime vuosina merkittävää Suomalaisilla yrityksillä.

Toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa opiskelu on hyvin käytännönläheistä. Hämeen ammattikorkeakoulu on Suomen ainoa meijerialan ammattikorkeakoulutusta tarjoava oppilaitos. Hämeen ammattikorkeakoulun meijerialan opetusta järjestetään sekä Hattelmalan kaupunginosassa että Hämeen ammatti-instituutin yhteydessä Sairiossa sijaitsevassa opetusmeijerissä. Helsingin yliopisto tarjoaa yliopistotasoista meijeriteknologian opetusta Suomessa. Helsingin yliopiston meijeriteknologian opetusta annetaan Viikissä.

Elintarvikeala - yliopistoissa, korkeakouluissa ja ammattikorkeakouluissa

Yliopisto- ja korkeakoulutasolla elintarvikealaa voit opiskella mm. Helsingin yliopistossa, Teknillisessä korkeakoulussa, Turun yliopistossa ja Kuopion yliopistossa. Elintarvikehygienia on yksi monista yliopistoissa opiskeltavista opintojaksoista. Elintarvikehygienian opintojaksossa käsitellään elintarvikkeista aiheutuvia terveydellisiä vaaroja, elintarvikkeiden laatua heikentäviä tekijöitä sekä näiden haittojen ennaltaehkäisyä. Elintarvike- ja ravitsemustieteet on myös yksi yliopistollinen elintarvikealan koulutus. Elintarvike- ja ravitsemustieteissä opiskelija voi syventyä mm. seuraaviin pääaineisiin: biotekniikka, kuluttajaekonomia, ravitsemustiede, elintarvike-ekonomia ja elintarviketeknologia.

Ammattikorkeakouluista elintarvikealan koulutusta tarjoavat Metropolia, Hämeen ammattikorkeakoulu, Pohjois-Savon ammattikorkeakoulu, Seinäjoen ammattikorkeakoulu sekä Turun ammattikorkeakoulu. Bio- ja elintarviketekniikka on yksi ammattikorkeakoulujen koulutusohjelmista. Bio- ja elintarviketekniikan insinöörit toimivat monissa eri asiantuntija- ja johtotehtävissä elintarvikkeita ja bioteknisiä tuotteita valmistavassa teollisuudessa mm. tuotanto-, tuotekehitys-, tutkimus-, markkinointi-, ympäristönsuojelu- tai hallintotehtävissä.

Elintarvikealan tulevaisuus

Suomalaisella elintarviketeollisuudella on johtava markkina-asema kotimaassa. Elinatrvikealan asiakkaita ovat muu elintarviketeollisuus, kaupan keskusliikkeet ja myymäläketjut, vähittäiskaupat ja kioskit, suurtaloudet ja ravintolat, kuluttajat. Positiivista elintarvikealalla työskennellessä on sen vakaus: se on verraten vakaa maailmantalouden suhdanteissa.

lähde: etl.fi

Vertaile koulutuksia