Kiinteistö- ja rakennusala -aiheisista koulutuksista lisätietoa alla:

Haluatko opiskella kiinteistö- ja rakennusalalla? Kiinteistö- ja rakennusalaammatit vaativat fyysistä kestävyyttä, joustavuutta sekä kekseliäisyyttä. Rakennusalan ammattilaiset vastaavat sekä uudis- että korjausrakentamisen projekteista. Rakennettu ympäristö vaatii kunnossapitoa ja yhteiskunnan muutokset edellyttävät jatkuvasti uusia rakennuksia. Talonrakentaminen on näkyvin ja tunnetuin osa rakennusalaa. Talonrakentamisen lisäksi alan ammattilaisten tehtäviä ovat maanrakennustyöt, tie- ja vesirakennustyöt sekä muut yhdyskuntatekniset työt. LVI-, sähkö- ja maalausalojen toiminta.

Kiinteistö- ja rakennusalan koulutus yliopistoissa

Yliopistoihin (monialaiset yliopistot sekä tiede- ja taidekorkeakoulut) haetaan kunkin yliopiston omilla hakulomakkeilla. Hakuajat vaihtelevat yliopistoittain, joten kannattaa tarkistaa ne yliopistojen omilta kotisivuilta.  Useimpiin koulutuksiin haku ajoittuu kuitenkin keväälle. Rakennusalan tutkinnon voi suorittaa mm. Tampereen teknillisessä yliopistossa sekä Oulun yliopistossa.

Ammattikorkeakoulujen koulutusohjelmat

Ammattikorkeakoulut tarjoavat useita mielenkiintoisia koulutusohjelmia kiinteistö- ja rakennusalalla. Ammattikorkeakouluihin haetaan valtakunnallisessa ammattikorkeakoulujen yhteishaussa, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Ammatteja, joihin valmistut ovat mm. insinööri, työmaainsinööri, rakennustyöjohtaja. Tyypillisiä työnantajaryhmiä ovat rakennusyritykset, rakennuttamis- ja suunnittelutoimistot sekä kuntien ja valtion rakennuttamis- ja rakentamisorganisaatiot.

Rakennusalan ammatillinen koulutus

Suomessa on 94 ammatillista oppilaitosta, jotka tarjoavat rakennusalan koulutusta. Tutkinto tuottaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin, korkeakouluihin ja yliopistoihin. Rakennusalan ammatillinen perustutkinto sisältää kolme koulutusohjelmaa, joita ovat maarakennuksen koulutusohjelma, maarakennuskoneenkuljetuksen koulutusohjelma sekä talonrakennuksen koulutusohjelma. Näistä koulutusohjelmista valmistut mm. maarakentajakasi, maarakennuskoneen kuljettajaksi ja talonrakentajaksi.

Talonrakennuksen koulutukseen sisältyy rakentamisen perusteita sekä perustus- ja maanrakennustöitä. Rakennuksen runko- ja vesikattotyöt sekä sisustus- ja viimeistelytyöt kuuluvat talonrakentajan osaamiseen. Talonrakennuskoulutus antaa valmiudet toimia mm. kirvesmiehenä, muurarina, betonimiehenä ja elementtiasentajana.

Rakennusala