Ammatilliset perustutkinnot

Trädgårdsmästare

Axxell, paikassa Espoo
Opiskelukieli
ruotsi
Aloitus
20 elokuuta, 2024 katso lisätiedot
Toteutustapa
Lähiopetus
Opiskelukieli
ruotsi
Aloitus
20 elokuuta, 2024 katso lisätiedot
Toteutustapa
Lähiopetus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Trädgårdsmästare

Trädgårdsmästarutbildningen för vuxna inleds i augusti 2024. Utbildningen förverkligas i flerform och beräknas vara slutförd i augusti 2026. Utbildningen riktar sig till dig som är intresserad av produktion och grönsektorn. Närstudierna förverkligas i Esbo på Axxell, Överby.

Trädgårdsutbildningens innehåll

Alternativen inom trädgårdsyrket är många, allt beror på vad du vill specialisera dig på. Hos oss utbildar vi till trädgårdshandel och grönsektorn.

Produktion

Väljer du trädgårdsproduktion lär du dig hur man driver ett eget odlingsföretag eller kvalificerar dsig för att arbeta som anställd på ett odlingsföretag. Odlingsföretagen inom denna inriktning hör vanligen till någon av sektorerna växthus, friland, plantskola, fruktodling eller bärodling. Du kan också arbeta inom trädgårdshandeln eller med rådgivning.

Trädgårdshandel

Intresset för trädgårdsprodukter har ökat stadigt i många år och behovet för yrkeskunniga försäljare finns. I trädgårdshandeln lär du dej att ge kunder råd om både växter och andra trädgårdsprodukter. I arbetet ingår också skötsel av växter, prissättning, marknadsföring och att följa branschens trender.

Grönsektorn

Om du gillar att arbeta ute så är underhåll och anläggning av grönområden något för dig. På privata sidan får du vara med om att bygga och sköta om hemträdgårdar. Du lär dig att anlägga stenytor samt planera och plantera växtlighet av olika slag. Kommunerna, församlingarna och till exempel botaniska trädgårdar erbjuder också mångsidiga skötselarbeten inom trädgårdsbranschen.

Dessutom kan du bredda dina kunskaper med olika valfria moduler som:

  1. Användning av vegetation på grönområden där du fördjupar ditt kunnande i växtval genom att planera växtplanteringar i en hemträdgård till en kund. Du lär dig göra ritningar i skala, arbetsbeskrivning och skötselplan.
  2. Blomsterbinderi ger dig baskunnande till att jobba i en blomsterhandel. Du lär dig binda buketter i spiral, blomsterarrangemang, packa blommor och betjäna kunder.
  3. Skötsel av vedartade växter fördjupar ditt kunnande i beskärning av träd och buskar. Du lär dig också att använda motorsåg och röjsåg samt bestämma vedartade växters kondition.
  4. Fördjupat växtkunnande ger dig möjligheten att specialisera dig på till exempel förökningen av växter. Du lär dig så, ta sticklingar och ympa. Du kan fördjupa ditt växtkunnade genom projektarbete eller du kan jobba med specialkunnade på en arbetsplats.
  5. Småskalig odling ger dig ett baskunnande i produktion av nyttoväxter eller prydnadsväxter. Du lär dig göra en odlingsplan och i praktiken odla en grupp valbara växter.
Så här studerar du till trädgårdsmästare som vuxen

Utbildningen räcker ca två år och när du är färdig trädgårdsmästare har du en grundexamen i trädgårdsskötsel. I utbildningen ingår obligatoriska och valfria examensdelar samt gemensamma examensdelar, totalt 180 kompetenspoäng.

Eftersom utbildningen förverkligas som flerformsstudier betyder det att du har närstudier, distansstudier, studier på egen hand samt undervisning på arbetsplats, alltså praktik. Du har ca 5-15 närstudiedagar i månaden och mellan närstudietillfällena gör du uppgifter i anknytning till studierna. Under närstudietillfällena ordnas både teoriundervisning och praktisk undervisning på skolans område och i skolans växthus.

Du kan räkna med att det i de olika examensdelarna ingår praktik ute i arbetslivet. Under hela utbildningen rör det sig om ca 30 veckor i arbetslivet, främst under sommarhalvåret. Under dessa perioder arbetar du i olika företag eller organisationer inom branschen, och har möjligheten att bekanta dig med företagen och branschen som helhet. Hur och när praktikperioderna infaller beror på din personliga utbildningsplan. Här kan till exempel tidigare arbetserfarenhet från branschen inverka och eventuellt tillgodoräknas.

Åldersgräns för utbildningen är 18 år. Om ditt modersmål inte är svenska, behöver du uppvisa tillräckliga kunskaper i språket, t.ex. genom ett intyg eller språktest.

Det är också möjligt att studera till trädgårdsmästare på läroavtal. Speciellt inom grönsektorn finns det arbetsgivare som kan erbjuda läroavtal för hela studietiden eller delar av den. Då kan du få lön för det arbete som du utför i de praktiska delarna av studierna. Kontakta i så fall Klara Roos på läroavtalsbyrån vid Axxell, tfn 044 739 7359 eller klara.roos@axxell.fi.

Seuraavat toteutukset

Tulossa 1 toteutus

20 elokuuta, 2024

  • Lähiopetus
  • Espoo
  • ruotsi

Kustannukset

Utbildningen är gratis, men avgifter för material kan tillkomma.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Trädgårdsmästare? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.
Axxell
Ratakatu 75
10300 Karjaa

Axxellerera dina framtidsutsikter – vi har utbildningar både på svenska och på finska

Du kan bli kock, närvårdare, barnledare, husbyggare, merkonom, djurskötare, rörmontör... Möjligheterna är många! Utveckla din yrkeskunskap på ett flexibelt sätt vid Axxell! Axxell har ett mångsidigt utbud av yrkesutbildningar både för unga och vuxna. Utbildningarna som i första hand är...

Lue lisää oppilaitoksesta Axxell ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu