Kysymyksiä ja vastauksia - Sivu: 1

Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!

Etsi

Aihealue
Kysymyksiä

Viimeisimmät kysymykset ja vastaukset

19 kesä 2018
Laboratorioalalle oppisopimuksella
Hei!

MInua kiinnostaisi laboratorioanalyytikon tutkinto, mutta mietin, olisiko tutkintoa mahdollista suorittaa jossain oppisopimuksella?

Hei,

laboratorioanalyytikon tutkinto on ammattikorkeakoulututkinto. Ammattikorkeakoulututkintoa ei voi suorittaa oppisopimuksella. Oppisopimuksella voi suorittaa ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Jos laboratorioala kiinnostaa, on tarjolla myös ammattiopistopohjaisia alan koulutuksia, jotka sen sijaan voi suorittaa oppisopimuksella. Esimerkiksi laborantti tai välinehuoltaja voisi olla tällainen koulutus. Oppisopimuskoulutukseen hakeutuminen vaatii, että alan työpaikka on valmiina.

Toivottavasti löydät itsellesi sopivan koulutuksen!

18 kesä 2018
Obduktiopreparaattoriksi kouluttautuminen
Hei,
Lukioajoista on jo tovi mennyt ja olen tehnyt monen alan hommia. Viimeiset 20 vuotta sairaalan päivystyksessä traumahoitajana, joka lienee perushoitajan ja lääkintävaksin yhdistelmä eli ensihoidon lähihoitaja. Yhä enemmän kiinnostaa obduktio (olen joitakin käynyt seuraamassa). Onko 50v+ mahdollista hakeutua (näyttö)koulutukseen pk-seudulla?

kiitos kysymyksestäsi!

Obduktiopreparaattorin ​ammattitutkinto on useimmiten näyttötutkinto. Se suoritetaan osoittamalla osaaminen tutkintotilaisuuksissa käytännön työssä ja toiminnassa. Työtaustasi perusteella voisit hyvinkin jatkaa opintoja ja kouluttautua obduktiopreparaattoriksi. Kannattaa keskustella koulutusta järjestävien oppilaitosten kanssa ja tiedustella, mikä olisi paras tapa suorittaa opinnot.

Pk-seudulla koulutusta järjestetään heikosti. Mahdollisuuksista suorittaa tutkinto näyttötutkintona kannattaa kysellä eri ammattioppilaitoksilta. Järvenpäässä Keuda on ainakin järjestänyt obduktiopreparaattorin koulutusta oppisopimuksella.

03 touko 2018
Kotitalousopettajaksi opiskelu ja pätevyys
Hei!

Olen ammatiltani kotitalousteknikko vm-97 ja haluan nyt opiskella kotitalousopettajaksi. Miten se onnistuisi nopeimmin? Olen toiminut ammattikoulun opettajana 1/2 vuotta ja peruskoulun kotitalousopettajana 15,5 vuotta. Mitä saan hyväksiluetuksi?

Vastaus

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Kotitalousopettajaksi opiskellaan yliopistossa suorittamalla kasvatustieteen maisterin tutkinto, jonka voi opiskella Helsingin yliopistossa tai Itä-Suomen yliopistossaÅbo Akademissa tutkinnon voi suorittaa ruotsiksi. Maisterin tutkinto antaa pätevyyden toimia kotitalousopettajana. Opiskellessa valitaan pääaineeksi kotitaloustiede tai kasvatustiede. Koulutus maisteriksi kestää yleisesti viitisen vuotta.

Koulutukseen valitaan uusia opiskelijoita noin 30 joka vuosi. Lisäksi koulutukseen otetaan noin 10 opiskelijaa vuosittain erilliskiintiöstä aiemman tutkinnon täydentämistä varten. Näitä opintoja ovat koti- ja laitosalan opisto- tai ammattikorkeakoulutasoisen opettajan tutkinnot. Jos haluat opettaa peruskoulussa, on sinun opiskeltava yliopistossa.

Toinen mahdollisuus on suorittaa ammatillinen opettajankoulutus, jonka voi suorittaa useissa ammattikorkeakouluissa ympäri maata. Ammatillinen opettajankoulutus on suunnattu nimenomaan ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen opettajille tai niihin tehtäviin aikoville. Ammatillinen opettajankoulutus ei anna pätevyyttä opettaa peruskoulussa vaan vain ammatillisissa oppilaitoksissa, mutta saat opettajan pätevyyden yliopisto-opintoja nopeammin. Kannattaa kysellä lisätietoja koulutusta järjestäviltä ammattikorkeakouluilta.

En osaa sanoa, mitä saisit hyväksiluetuksi työkokemuksesi perusteella. Kannattaa keskustella vaihtoehdoista ja mahdollisuuksista koulutusta järjestävien oppilaitosten kanssa.