Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!

Etsi

Aihealue
Kysymyksiä

Viimeisimmät kysymykset ja vastaukset

30 syys 2020
Luonto- ja ympäristöneuvojaksi opiskelu
Hei! Missä kaikkialla voi aikuiskoulutuksessa opiskella luonto- ja ympäristöneuvojaksi?

Kiitos kysymyksestäsi.

Nykyään ei ole enää "virallista" aikuiskoulutusta vaan kaikki halukkaat voivat opiskella ammatillisessa oppilaitoksessa useimmiten joko lähi- tai monimuoto-opetuksessa. Jokaisen aloittavan opiskelijan kanssa tehdään henkilökohtainen suunnitelma opintojen etenemisestä, joten opintojen kulkuun voi hyvin vaikuttaa itse.

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon suorittaneista valmistuu luonto- ja ympäristöneuvojia. Täältä voit selata alan koulutus- ja oppilaitosvaihtoehtoja:

Toivottavasti sopiva koulutus löytyy!

Ystävällisin terveisin,

11 helmi 2020
Miten pääsen HR-tehtäviin?
Olen hammashoitaja ja aikaisemmin opiskellut myös mielenterveyshoitajaksi.
Haluaisin siirtyä terveydenhoitoalalla hr-puolen työtehtäviin. Edesauttaisiko tähän siirtymistä esim. merkonomin koulutus? Voinko suorittaa koulutuksen nyt ensin työn ohessa ja sitten alkaa etsimään sopivia työpaikkoja? Vai pitääkö hankkia jo alan työpaikka ja kouluttautua osin siellä? Miten lähden hakeutumaan hr-puolen työpaikkoihin, millä kaikilla työnimikkeillä siellä voidaan toimia, jotta osaan etsiä oikeaa työtä? Keneen yrityksessä kannattaisi olla yhteydessä, jotta voisin kysellä esim oppisopimuspaikkoja? Onko merkonomilla hyvät työmahdollisuudet hr-puolen tehtävissä?

Kiitos kysymyksestäsi.

HR on käsitteenä laaja ja kovin erilaisissa tehtävissä ja työnkuvissa voi työskennellä henkilöstöhallinnon parissa. Siksi ei ole olemassa yhtä ja ainutta polkua, jonka käymällä pääsisi HR-tehtäviin.

Merkonomin koulutus voi olla väylä HR-puolen työtehtäviin, mutta merkonomin ollessa ammatillinen koulutus, se ei ehkä anna valmiukisia työskennellä kaikkein "vaativimmissa" tehtävissä. Liiketalouden AMK-koulutuksissa voi joissain tapauksissa erikoistua henkilöstöhallintoon. Työkokemuksella ja urapolulla on myös vaikutusta siihen, millaisiin töihin voi hakea.

Koulutuksesta riippuen voit suorittaa sen myös työn ohessa. Ota kuitenkin huomioon, että opiskelu vie aikaa ja lähiopetuspäiviä saattaa olla tutkinnosta riippuen useita kuukaudessa.

Sopivia työpaikkoja kannattaa alkaa etsiä koulutuksen suorittamisen jälkeen tai siinä vaiheessa, kun opintosi ovat loppusuoralla. Jos meinaat suorittaa opinnot oppisopimuksella, on työpaikan oltava valmiina ennen opintojen aloittamista. En osaa tarkkaa neuvoa, kuka olisi jokaisella työpaikalla sellainen henkilö, keneltä kannattaisi kysyä oppisopimuspaikkaa. Kannattaa pohtia tätä asiaa yrityskohtaisesti.

Suosittelen ensin tutustumaan eri koulutusvaihtoehtoihin ja kysymään niistä lisätietoja koulutuksen järjestäjältä. Alta löydät linkit eri koulutusvaihtoehtojen listauksiin.

Toivottavasti tästä oli jotakin apua ja sopiva koulutus löytyy!

Terveisin,

06 helmi 2020
Farmaseutiksi työn ohella
Hei,

harkitsen alan vaihtoa ja uudelleenkouluttautumista farmaseutiksi. Tarvitsisin tietoa kuinka paljon läsnäoloa opiskelu vaatii, sillä minun pitäisi pystyä tekemään töitä opiskelun ohella. Tai mahtaako olla mahdollista pidentää esim vuodella opiskeluaikaa, jotta työskentely opintojen rinnalla on mahdollista?

Hei,

Kiitos viestistäsi. Mukava kuulla, että farmasian opinnot kiinnostavat.

Farmaseutiksi voi opiskella muutamissa yliopistoissa Suomessa. Tutkintoihin voit tutustua enemmän sivustoltamme löytyvissä koulutusesittelyissä. Esittelyn kautta voi olla suoraan yhteydessä yliopistoon, joka koulutusta järjestää. Yliopistojen hakupalvelut osaavat parhaiten auttaa yksityiskohtaisissa opiskeluun liittyvissä kysymyksissä.

Varmastikin opintojen alussa läsnäoloa vaaditaan enemmän, mutta nämä asiat kannattaa kysyä yliopistolta. Farmasian opintoihin liittyy käytännön opintoja ja työharjoitteluja, joten läsnäoloa kyllä vaaditaan myös myöhemmässä vaiheessa opintoja. Opintoja on varmasti mahdollista suunnitella niin, että töitä voi tehdä samalla. Tästä kannattaa keskustella opinto-ohjaajan kanssa heti opintojen alussa.

Yliopisto-opiskelu on siinä mielessä joustavaa, että tiettyä määrättyä valmistumisaikaa ei ole. Opinnot voivat siis hyvin venyä tavoiteajasta. Kannattaa kuitenkin ottaa selvää, miten opintojen venyminen vaikuttaa esimerkiksi opintojen tukiin.

Tsemppiä alanvaihtoon!

Ystävällisin terveisin,

Tilaa uutiskirje
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
NÄIN SIVUSTOMME TOIMII

Etsi sinua