Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!

Etsi

Aihealue
Kysymyksiä

Viimeisimmät kysymykset ja vastaukset

31 tammi 2021
Merkonomiksi opiskelu
Moikka. Olen kaupan alalla työskennellyt 7 vuotta. Minulla on parturi-kampaajan opinnot vain taustalla ja nyt minua on ruvennut kiinnostamaan kirjanpito ja palkanlaskenta. Mitä kautta se onnistuisi parhaiten työn ohessa ja minkälainen tutkinto? Merkonomi vai jokin muu?

Hei,

Kiitos kysymyksestä. Paras tapa olisi varmastikin suorittaa liiketoiminnan perustutkinto tai mahdollisesti liiketoiminnan ammattitutkinto, sillä sinulla on ilmeisesti jo aiempi tutkinto ja työkokemusta. Liiketoiminnan ammatillista koulutusta järjestävät useimmat ammatilliset oppilaitokset. Mikäli sinulla on alan työpaikka, voit suorittaa koulutuksen myös oppisopimuksella.

Lisätietoja eri vaihtoehdoista kannattaa kysellä oman alueesi ammatillista opetusta järjestäviltä oppilaitoksilta. Oppilaitoksen kanssa voit keskustella myös mahdollisuuksistasi suorittaa koulutus työn ohella.

Mukavaa talven jatkoa!

14 joulu 2020
Kotitalousopettajan pätevyys
Hei, olen amk restonomi sekä suorittanut opettajan pedagogiset opinnot ammatillisessa opettajakorkkeakoulussa. Suoritan myös restonomin ylempää amk tutkinoa, joka on siis ylempi korkeakoulu tutkinto. Näiden opintojen jälkeen mitä tarvitaan vielä, että saisin myös kotitalousopettajan pätevyyden peruskouluun?

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Sinulla on teoriassa jo oikein hyvä pohja kotitalousopettajaksi, mutta opettaaksesi peruskoulussa, sinulla tulee olla juuri kotitaloustieteestä 60 op laajuiset opinnot suoritettuna. Jos et halua suorittaa koko kasvatustieteen maisterin tutkintoa, hyvä vaihtoehto voisi olla hakeutua suorittamaan erillisiä opintoja yliopistoon, jolloin saat oikeuden suorittaa pelkästään tuon 60 op laajuiset perus- ja aineopinnot kotitaloustieteestä. Lisätietoa kotitaloustieteen erillisistä opinnoista voit lukea esim. Helsingin yliopiston sivuilta.

Valitettavasti en osaa sanoa, riittääkö erillisopintojen suorittaminen suoraan kotitalousopettajan pätevyyteen aiemman tutkintosi lisäksi, sillä ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot saattavat erota sisällöltään aineenopettajan pedagogisista opinnoista. Tätä soveltuvuutta voit tiedustella esimerkiksi OAJ:ltä tai Kotitalousopettajien liitosta, jos heillä olisi tarkempaa tietoa asiasta.

Tsemppiä pätevyyden hankkimiseen!

Terveisin,

10 joulu 2020
Aikuisopiskelijan tuet
Haluaisin suorittaa henkilöliiikenteen liikennejohtaja tutkinnon.
Onko koulutukseen maksuun mahdollista saada tukea.

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Jos olet jo aiemmin suorittanut tutkinnon ja ollut työelämässä, ja nyt aikuisiällä lisäkoulutus kiinnostaa, yleisin tuki on aikuiskoulutustuki. Aikuiskoulutustukea saat, jos sinulla on voimassa oleva työ- tai virkasuhde ja:

• olet ollut työelämässä yhteensä vähintään kahdeksan vuotta
  • olet ollut nykyisen työnantajan palveluksessa vähintään vuoden ennen tuettavan opiskelun alkua
  • asut Suomessa ja kuulut Suomen sosiaaliturvan piiriin
  • jäät osittaiselle tai kokonaan palkattomalle opintovapaalle
  • et saa opiskeluun muuta tukea.

Tämän lisäksi sinun on mahdollisuus hakea ammattitutkintostipendiä, jos olet suorittanut ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa tarkoitetun ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon ja sinulle on tutkinnon suorittamispäivään mennessä kertynyt eläkevakuutettua työhistoriaa vähintään viisi vuotta.

Lisätietoa molemmista vaihtoehdoista voit lukea Työllisyysrahaston nettisivuilta.

Tsemppiä opiskeluun!

Terveisin,

Tilaa uutiskirje
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
NÄIN SIVUSTOMME TOIMII

Etsi sinua