Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!

Etsi

Aihealue
Kysymyksiä

Viimeisimmät kysymykset ja vastaukset

14 joulu 2020
Kotitalousopettajan pätevyys
Hei, olen amk restonomi sekä suorittanut opettajan pedagogiset opinnot ammatillisessa opettajakorkkeakoulussa. Suoritan myös restonomin ylempää amk tutkinoa, joka on siis ylempi korkeakoulu tutkinto. Näiden opintojen jälkeen mitä tarvitaan vielä, että saisin myös kotitalousopettajan pätevyyden peruskouluun?

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Sinulla on teoriassa jo oikein hyvä pohja kotitalousopettajaksi, mutta opettaaksesi peruskoulussa, sinulla tulee olla juuri kotitaloustieteestä 60 op laajuiset opinnot suoritettuna. Jos et halua suorittaa koko kasvatustieteen maisterin tutkintoa, hyvä vaihtoehto voisi olla hakeutua suorittamaan erillisiä opintoja yliopistoon, jolloin saat oikeuden suorittaa pelkästään tuon 60 op laajuiset perus- ja aineopinnot kotitaloustieteestä. Lisätietoa kotitaloustieteen erillisistä opinnoista voit lukea esim. Helsingin yliopiston sivuilta.

Valitettavasti en osaa sanoa, riittääkö erillisopintojen suorittaminen suoraan kotitalousopettajan pätevyyteen aiemman tutkintosi lisäksi, sillä ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot saattavat erota sisällöltään aineenopettajan pedagogisista opinnoista. Tätä soveltuvuutta voit tiedustella esimerkiksi OAJ:ltä tai Kotitalousopettajien liitosta, jos heillä olisi tarkempaa tietoa asiasta.

Tsemppiä pätevyyden hankkimiseen!

Terveisin,

10 joulu 2020
Aikuisopiskelijan tuet
Haluaisin suorittaa henkilöliiikenteen liikennejohtaja tutkinnon.
Onko koulutukseen maksuun mahdollista saada tukea.

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Jos olet jo aiemmin suorittanut tutkinnon ja ollut työelämässä, ja nyt aikuisiällä lisäkoulutus kiinnostaa, yleisin tuki on aikuiskoulutustuki. Aikuiskoulutustukea saat, jos sinulla on voimassa oleva työ- tai virkasuhde ja:

• olet ollut työelämässä yhteensä vähintään kahdeksan vuotta
  • olet ollut nykyisen työnantajan palveluksessa vähintään vuoden ennen tuettavan opiskelun alkua
  • asut Suomessa ja kuulut Suomen sosiaaliturvan piiriin
  • jäät osittaiselle tai kokonaan palkattomalle opintovapaalle
  • et saa opiskeluun muuta tukea.

Tämän lisäksi sinun on mahdollisuus hakea ammattitutkintostipendiä, jos olet suorittanut ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa tarkoitetun ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon ja sinulle on tutkinnon suorittamispäivään mennessä kertynyt eläkevakuutettua työhistoriaa vähintään viisi vuotta.

Lisätietoa molemmista vaihtoehdoista voit lukea Työllisyysrahaston nettisivuilta.

Tsemppiä opiskeluun!

Terveisin,

19 marras 2020
Ammatillinen opettajankoulutus
Hei,

Olen suorittanut ajojärjestelijän erikoisammattitutkinnon vuonna 2005 noin, nyt heräsi kiinnostus mitä vaaditaan insinööriksi/logistiikan opettajaksi valmistumiseen. Paljonko tuo tutkinto antaa opintopisteitä. Opiskelua työn ohessa, kokoaikaista opiskelua mitä muita mahdollisuuksi jne jne.

Työkokemusta yli 20v ja peruskoulu.

Josko saisin joitakin hyviä vinkkejä mistä löytyy lisäinfoa.

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Jos haluat tulevaisuudessa opettaa ammatillisessa oppilaitoksessa, sinun tulee hakeutua ammatilliseen opettajakorkeakouluun ja suorittaa opettajan pedagogiset opinnot (60 op). Opettajakorkeakoulut järjestävät opetusta useilla eri paikkakunnilla. Yleensä opinnot kestävät noin 1–1,5 vuotta, ja voit usein suorittaa koulutuksen töiden ohella. Lisätietoja opiskelumuodoista löydät opettajakorkeakoulujen omilta sivuilta.

Opintopolusta löydät listauksen kaikista ammatillisista opettajakorkeakouluista ja paljon hyödyllistä lisätietoa hakemista varten.

Mukavaa syksyn jatkoa!

Ystävällisin terveisin,

Tilaa uutiskirje
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
NÄIN SIVUSTOMME TOIMII

Etsi sinua