Etsi koulutusta 👉

FAQ - Aikuiskoulutus

Täältä löydät sivustomme muiden käyttäjien lähettämiä kysymyksiä, joihin olemme parhaamme mukaan vastanneet. Vastaukset on jaoteltu eri teemojen alle, jotta sinun on helppo löytää etsimäsi. Jos et löydä vastausta sinua askarruttavaan pulmaan, voit lähettää meille uuden kysymyksen.
 

Etsi

Aihealue

Kysymyksiä

Viimeisimmät kysymykset aiheesta: FAQ - Aikuiskoulutus

Opettajien kelpoisuusvaatimukset
Hei!
Joskus pääsi opettamaan myös peruskouluun kun oli valmistunut ammatillisesta korkeakoulusta. Minä vuonna oli tähän viimeinen mahdollisuus?
Vastaus

Hei,

Opettajia koulutetaan yliopistossa ja ammatillisessa opettajakorkeakoulussa. Lastentarhanopettajaksi, peruskoulun ja lukion opettajaksi voi opiskella useissa yliopistoissa.

Opettajien kelpoisuudesta on säädetty asetuksessa. Opettajien tehtäviin vaaditaan muiden kelpoisuusehtojen lisäksi 60 opintopisteen laajuiset opettajan pedagogiset opinnot. Pedagogiset opinnot yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa antavat yleisen pedagogisen kelpoisuuden, eli niiden jälkeen voi työskennellä opettajana eri oppilaitoksissa. 

Valitettavasti en osaa antaa tarkkaa vuosilukua, jolloin kelpoisuusvaatimusten muutos on tullut voimaan. 

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi

Merkonomiksi opiskelu
Moikka. Olen kaupan alalla työskennellyt 7 vuotta. Minulla on parturi-kampaajan opinnot vain taustalla ja nyt minua on ruvennut kiinnostamaan kirjanpito ja palkanlaskenta. Mitä kautta se onnistuisi parhaiten työn ohessa ja minkälainen tutkinto? Merkonomi vai jokin muu?
Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestä. Paras tapa olisi varmastikin suorittaa liiketoiminnan perustutkinto tai mahdollisesti liiketoiminnan ammattitutkinto, sillä sinulla on ilmeisesti jo aiempi tutkinto ja työkokemusta. Liiketoiminnan ammatillista koulutusta järjestävät useimmat ammatilliset oppilaitokset. Mikäli sinulla on alan työpaikka, voit suorittaa koulutuksen myös oppisopimuksella.

Lisätietoja eri vaihtoehdoista kannattaa kysellä oman alueesi ammatillista opetusta järjestäviltä oppilaitoksilta. Oppilaitoksen kanssa voit keskustella myös mahdollisuuksistasi suorittaa koulutus työn ohella.

Mukavaa talven jatkoa!

studentum.fi

Opintojen vaihtaminen
Hei, Opiskelen tällä hetkellä toisen asteen tutkintoa ja olen epävarma alasta. Haluaisin vaihtaa graafiseen suunnitteluun tai samaan aikaa etäopiskella tätä. En haluaisi kokonaan hypätä toiseen alaan ja jättää muita opintoja kesken. Olisi kiva tietää, jos löytyy jonkunlaisia etäopiskeluvaihtoehtoja tälle alalle. Asun pk-seudulla.
Vastaus

Hei,

Kiitos viestistäsi. 

Opintojen vaihtaminen toiselle alalle toki onnistuu. Kahden eri tutkinnon opiskeleminen samanaikaisesti onnistuu toki myös, mutta silloin tosiaan vähintään toinen olisi opiskeltava etä- tai monimuotototeutuksena. Näistä asioista kannattaa ehdottomasti keskustella oman oppilaitoksesi opon kanssa. Hän osaa neuvoa sinua parhaiten.

Graafisen suunnittelun tutkintoja voit selata sivustoltamme, josta voit suodattaa tutkintoja päivämäärän, toteutustavan sekä paikkakunnan mukaan.

Tsemppiä opintoihin!

Ystävällisin terveisin,

Aino, Studentum.fi

Laboratorioalalle oppisopimuksella
Hei!

MInua kiinnostaisi laboratorioanalyytikon tutkinto, mutta mietin, olisiko tutkintoa mahdollista suorittaa jossain oppisopimuksella?
Vastaus

Hei,

laboratorioanalyytikon tutkinto on ammattikorkeakoulututkinto. Ammattikorkeakoulututkintoa ei voi suorittaa oppisopimuksella. Oppisopimuksella voi suorittaa ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon. 

Jos laboratorioala kiinnostaa, on tarjolla myös ammattiopistopohjaisia alan koulutuksia, jotka sen sijaan voi suorittaa oppisopimuksella. Esimerkiksi laborantti tai välinehuoltaja voisi olla tällainen koulutus. Oppisopimuskoulutukseen hakeutuminen vaatii, että alan työpaikka on valmiina.

Toivottavasti löydät itsellesi sopivan koulutuksen!

Ystävällisin terveisin,

Aino, Studentum.fi

Obduktiopreparaattoriksi kouluttautuminen
Hei,
Lukioajoista on jo tovi mennyt ja olen tehnyt monen alan hommia. Viimeiset 20 vuotta sairaalan päivystyksessä traumahoitajana, joka lienee perushoitajan ja lääkintävaksin yhdistelmä eli ensihoidon lähihoitaja. Yhä enemmän kiinnostaa obduktio (olen joitakin käynyt seuraamassa). Onko 50v+ mahdollista hakeutua (näyttö)koulutukseen pk-seudulla?
Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestäsi! 

Obduktiopreparaattorin ​ammattitutkinto on useimmiten näyttötutkinto. Se suoritetaan osoittamalla osaaminen tutkintotilaisuuksissa käytännön työssä ja toiminnassa. Työtaustasi perusteella voisit hyvinkin jatkaa opintoja ja kouluttautua obduktiopreparaattoriksi. Kannattaa keskustella koulutusta järjestävien oppilaitosten kanssa ja tiedustella, mikä olisi paras tapa suorittaa opinnot.

Pk-seudulla koulutusta järjestetään heikosti. Mahdollisuuksista suorittaa tutkinto näyttötutkintona kannattaa kysellä eri ammattioppilaitoksilta. Järvenpäässä Keuda on ainakin järjestänyt obduktiopreparaattorin koulutusta oppisopimuksella.

Ystävällisin terveisin,

Aino, Studentum.fi

Eläintenhoitajan koulutus
Hei! Ammatin vaihto olisi paikallaan. Olisin todella kiinnostunut vaihtamaan Eläintenhoitajan (tai miksi ei muuhun eläimiin liittyvään ammattiin) ja tällä sivulla puhuttiin että sen voi suorittaa oppisopimuksella tms. Onko Salossa paikkaa jossa tämä olisi mahdollista?
Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Salossa ei valitettavasti järjestetä eläintenhoitajan koulutusta, mutta Salon lähistöllä sijaitsevassa Paimiossa kyseistä koulutusta järjestää Ammattiopisto Livia. Voit tiedustella suoraan heiltä mahdollisuutta oppisopimus-opintoihin sekä muihin hakemiseen liittyviin kysymyksiin.

Terveisin,

Anssi, Studentum.fi

Elintarvikealan perustutkinto
Hei! Olen 54-vuotias lastenhoitaja ja valmistuin 1995 jouluna lähihoitajaksi. Nyt on mielessäni käynyt useasti alan vaihto, elintarvikealan perustutkino kiinnostaisi, mutta en ole työskennellyt elintarvikealalla. Onko minulla mahdollisuuksia päästä opiskelemaan kyseistä alaa?

Ystävällisin terveisin
Tiina
Vastaus

Hei Tiina,

Kiitos kysymyksestäsi. Elintarvikealan perustutkinnon voi suorittaa aikuiskoulutuksena useassa eri oppilaitoksessa. Vertailin eri oppilaitosten vaihtoehtoja ja suurimmassa osassa sanotaan, että koulutuksen kohderyhmänä ovat "elintarvikealan työstä kiinnostuneet, alalla työskentelevät tai alalle aikovat" sekä "Koulutus on tarkoitettu alasta kiinnostuneille aikuisille. Pohjakoulutusta tai aikaisempaa työkokemusta alalta ei tarvita."

Voit siis hyvin hakea suorittamaan elintarvikealan perustutkintoa ilman aiempaa työ- tai opiskelukokemusta kyseiseltä alalta.

Elintarvikealan koulutuksia löydät täältä.

Onnea opintoihisi ja aurinkoista kesää!

Ystävällisin terveisin,
Maija Studentumilta

Aiempien opintojen ja työkokemuksen hyväksilukeminen
Hei,

Olen 80-luvun alussa valmistunut yo-merkonomi ja nyt lähes 35 vuotta työelämässä erilaisissa liiketalouden esimiestehtävissä. Voinko täydentää koulutustani AMK tai YMK:ssa niin ,että aiemmat koulutukseni ja työkokemukseni luetaan hyväkseni? Vai vaatiiko täydennyskoulutus aina täydet kurssimäärät saadakseni alemman tai korkeamman korkeakoulututkinnon?
Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Käsittääkseni aiempien opintojen hyväksilukeminen on oppilaitoskohtaista. Yleensä oppilaitokset vertailevat aiempien opintojen sisältökuvauksien korvaavuutta omaan kurssivalikoimaansa sekä kurssien sisältöihin. On myös oppilaitoskohtaista, kuinka aiempi työkokemus hyväksiluetaan osana opintoja (esim. harjoitteluksi osana opintoja). Näin kerrotaan esimerkiksi Savonian ammattikorkeakoulun sivuilla :

"Osaamisen hyväksilukemisessa (AHOT) noudatetaan seuraavia periaatteita:

  • tutkintoon hyväksiluettavan osaamisen tulee vastata tutkinnon tavoitteita ja opintojaksolla tavoitteena olevaa osaamista
  • aiemman osaamisen hyväksilukumenettely koskee Savoniassa opinnoissaan läsnä olevia tutkinto-opiskelijoita (amk ja yamk), joilla on hakumenettelyn kautta saatu opinto-oikeus sekä erikoistumisopinnoissa opiskelevia. Työvoimapoliittisessa koulutuksessa opiskelevia menettely koskee, mikäli siitä on sovittu koulutuksen rahoittajan kanssa.
  • hyväksilukumenettelyä ei sovelleta avoimen amk:n opiskelijoihin. Avoimessa ammattikorkeakoulussa opiskelevaa ohjataan opintojen aloitusvaiheessa valitsemaan sellaisia opintojaksoja, joiden osaamistavoitteet eivät ole päällekkäisiä opiskelijalla jo olevan osaamisen kanssa. Avoimessa amk:ssa suoritetut opinnot hyväksiluetaan, kun opiskelija on tutkinto-opiskelija, jolla on hakumenettelyn kautta saatu opiskelu-oikeus.
  • opiskelijan aikaisemmin hankkima osaaminen voidaan hyväksilukea hänen tutkintoonsa sisällyttämällä, korvaamalla tai AHOT-näytöllä todentamalla.
  • työharjoittelu tai osa siitä voidaan korvata aiempiin korkeakouluopintoihin sisältyneellä harjoittelulla tai työelämässä hankitulla osaamisella, jos se vastaa koulutusohjelman harjoittelun tavoitteita."

Yksiselitteistä vastausta ei siis valitettavasti ole aiempien opintojen ja työkokemuksen hyväksilukemiseen AMK- tai YAMK-koulutuksiin liittyen. Oppilaitoksien henkilökunta varmasti auttaa sinua hyväksilukuasioissa tarkemmin. Täten kannattaa olla suoraan yhteydessä siihen oppilaitokseen, johon suunnittelet hakevasi suorittamaan koulutusta.

Mukavaa kesänodotusta ja onnea opintoihisi!

Ystävällisin terveisin,

Heini Studentumilta

Valokuvaajatutkinto yksityisessä oppilaitoksessa
Hei! Olen koulutukseltani kauppatieteiden maisteri ja nyt haluan vaihtaa alaa valokuvaajaksi. Olen miettinyt kouluksi Helsinki Design Schoolin valokuvatutkintoa (monimuoto-opiskelua 11kk). Tämä koulu on yksityinen eikä se oikeuta kelan tukiin. Olen hoitovapaallla edellisestä työstäni. Töihin en ole ilmoittanut vielä suunnitelmistani. Mitä vaihtoehtoja minulla on saada mitään tuloa..? Missä vaiheessa minun kannattaisi ilmoittaa työnantajalle?
Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Koulutusrahasto ainakin myöntää aikuiskoulutustukea omaehtoiseen koulutukseen osallistuvalle aikuisopiskelijalle, joka on työ- tai virkasuhteessa tai toimii yrittäjänä. En osaa kuitenkaan sanoa  varmaksi, saako sitä yksityisessä oppilaitoksessa opiskellessa. Lisätietoa aikuiskoulutustuesta löydät Kelan kotisivuilta. Suosittelen lukemaan täältä muuta lisätietoa opiskelun rahoittamiseen liittyen.

Suosittelen myös varmistamaan asian Helsinki Design Schoolilta, sillä he varmaankin tietävät asiaan varman vastauksen.

Onnea alanvaihtoon!

Terkuin,

Emilia
Studentum.fi

Kiinteistöhuoltajan aikuiskoulutus
hei! olen ollut yli 26v maatalouslomittajana ja nyt tuntuu jotta tuo työn vaihtaminen ja uuden kouluttaminen kiinnostaisi.kiinteistöhuoltajan koulutus kiinnostaisi.tuosta koulutuksen rahoituksesta kyselisin sekä koulutus paikoista kemi-tornio alueella.sekä mitä sisäänpääsyvaatimiksia on yleensä.terv tapani nylund
Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi! Valitettavasti en löytänyt yhtään kiinteistöalan koulutusta Kemi-Tornio -alueella, mutta koko suomen aluuelta kiinteistöhuoltajan koulutuksia löydät täältä. Sisäänpääsyvaatimuksista löydät tietoa koulutusesittelyistä, ja jokaisen koulutusesittelyn alalaidassa on yhteydenottopyyntölomake, jolla voit olla suoraan yhteydessä oppilaitokseen.

Koulutusrahasto myöntää aikuiskoulutustukea omaehtoiseen koulutukseen osallistuvalle aikuisopiskelijalle, joka on työ- tai virkasuhteessa tai toimii yrittäjänä. Lisätietoa aikuiskoulutustuesta löydät Kelan kotisivuilta. Työnhakijana voit hakea myös työttömyysetuutta omaehtoiseen opiskeluun. Lisäksi oppisopimuskoulutus on aikuisopiskelijalle sopiva tukimuoto.

Onnea opiskelupaikan etsintään!

Terveisin,
Saara
Studentum.fi

Näyttää 1-10 kysymystä 129 tuloksesta
1
2
3
4
...
13

Mainokset