Ammatilliset perustutkinnot

Plåtslagare-svetsare (för unga)

Axxell, paikassa Karjaa
Opiskelukieli
ruotsi
Aloitus
Toteutustapa
Lähiopetus
Opiskelukieli
ruotsi
Aloitus
Toteutustapa
Lähiopetus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Plåtslagare-svetsare (för unga)

För dig som är intresserad av att bygga maskiner och konstruktioner i metaller och plaster

Under utbildningen lär du dig svarva och fräsa samt plåtarbeten och svetsning. Du lär dig olika sätt att tillverka produkter med 3D-printning. Du får lär dig om pneumatik, hydraulik och styrteknik. Som yrkesman kan du vara med och bygga allt från små verktyg för robotar till stora maskiner och stålkonstruktioner, såsom grävmaskiner och broar. Du har materialkännedom och känner till konstruktion och funktion hos maskiner och anordningar. Du behärskar handverktyg och maskiner som används i tillverkning och underhåll. Datateknik, CAD-program och NC-styrda maskiner är vardag för en metallare idag.

Vi lär genom att göra

Undervisningen är praktiskt inriktad. Du lär dig läsa ritningar genom att rita enkla maskindelar för hand och med olika CAD-program. Du lär dig mätteknik genom att mäta och olika tillverkningstekniker genom att tillverka och bygga verktyg, maskiner och konstruktioner.

Arbeta inom metall eller studera vidare till ingenjör?

Efter avslutade studier kan du arbeta med olika uppgifter inom teknologiindustrin. Du kan arbeta inom tillverkning, montering, service eller försäljning. Du kan arbeta som anställd i metallbranschens företag eller så kan du vara egen företagare som säljer tjänster eller tillverkar och säljer egna produkter.

Efter genomförd metallutbildning får du yrket plåtslagare-svetsare  och kan studera vidare till ingenjör i en yrkeshögskola om du så vill.

Maskin- och metallbranschen är det största industriområdet i Finland och utgör cirka en tredjedel av hela industrin. Utöver den traditionella metallindustrin ingår i branschen tillverkning av diverse metallprodukter, maskiner och apparater, fordon och eltekniska produkter och instrument. Inom metallindustrin automatiseras olika processer allt mer.

Examensgrunderna hittar du här

Intresserad av att studera utomlands?

Axxell har ett brett samarbete med många olika internationella samarbetsparter. Läs mera här.

Fortsatta studier på tredje stadiet

Alla studerande som får en grundexamen har, precis som studenterna som kommer från gymnasiet, rätt och behörighet att söka till yrkeshögskola och universitet.

Axxells studerande har möjlighet att genast från början av sina studier välja en väg som stärker deras möjligheter och förutsättningar att efter avslutade grundexamensstudier studera på tredje stadiet.

Varje grundexamen har ca 4-6 examensdelar och en av dem kan du byta ut till studier inom Öppna Yrkeshögskolan. Axxell har ett mycket nära samarbete med Yrkeshögskolan Novia kring detta utbyte.

Inom de gemensamma ämnena (modersmål, matematik mm.) finns möjligheter att välja en grupp där alla har siktet inställt på högskolestudier och där de valbara delarna satsas på ämnen som stärker dina möjligheter att fortsätta studera efter din grundexamen.

Seuraavat toteutukset

Tulossa 1 toteutus

elokuu 2024

  • Lähiopetus
  • Karjaa
  • ruotsi

Kustannukset

Undervisningen är kostnadsfri för den studerande. Utgifter tillkommer dock för möjliga arbetskläder och arbetsredskap, studiematerial, övrigt material och eventuella kort. Varje bransch informerar skilt om de kostnader som det kan handla om. Läs mera om avgifter här.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Plåtslagare-svetsare (för unga)? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.
Axxell
Ratakatu 75
10300 Karjaa

Axxellerera dina framtidsutsikter – vi har utbildningar både på svenska och på finska

Du kan bli kock, närvårdare, barnledare, husbyggare, merkonom, djurskötare, rörmontör... Möjligheterna är många! Utveckla din yrkeskunskap på ett flexibelt sätt vid Axxell! Axxell har ett mångsidigt utbud av yrkesutbildningar både för unga och vuxna. Utbildningarna som i första hand är...

Lue lisää oppilaitoksesta Axxell ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu