Ammatilliset perustutkinnot

Teknisen suunnittelun perustutkinto | suunnitteluassistentti

OSAO, paikassa Kempele
Pituus
Henkilökohtaistamisen mukaan
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Aloitus
Hakuaika
Hakuaika: Jatkuva haku
Toteutustapa
Oppisopimuskoulutus
Pituus
Henkilökohtaistamisen mukaan
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Aloitus
Hakuaika
Hakuaika: Jatkuva haku
Toteutustapa
Oppisopimuskoulutus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Teknisen suunnittelun perustutkinto | suunnitteluassistentti

 Teknisen suunnittelun perustutkinto, suunnitteluassistentti

Teknisen suunnittelun perustutkinto sopii sinulle, joka viihdyt tietokoneen ääressä ja haluat oppia tuottamaan suunnittelupiirustuksia ja dokumentteja sekä 3D-malleja ja visualisointia alan ohjelmistoilla. Alan osaajille on kysyntää työmarkkinoilla.

Suunnitteluassistenttina toimit tiimin jäsenenä erilaisissa suunnitteluprojekteissa. Hallitset alan CAD-ohjelmien käytön, ja niiden avulla hyödynnät ja tuotat suunnitteludokumentteja, kuten rakennuspiirustuksia. Osaat luoda 3D-tietomalleja rakennuksista, rakennusprosessin eri vaiheista ja rakennusosien ominaisuuksista. Voit visualisoida sitä, miltä eri rakennusosat näyttävät, tai miltä valmis rakennus näyttää valoineen ja varjoineen, materiaaleineen ja piha-alueineen. Osaat 3D-tulostaa mallinnettuja objekteja sekä laatia esitteitä, ohje- ja huoltokirjoja ja tehdä erilaisia avustavia työtehtäviä esimerkiksi markkinoinnissa tai asiakaspalvelussa.

Suunnitteluassistentin työssä korostuvat hyvien tietoteknisten taitojen ja suunnitteluohjelmistojen hallinnan lisäksi vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutaidot sekä kyky toimia vastuullisesti ja laatutietoisesti tiimin jäsenenä. Tekninen suunnittelu edellyttää myös tarkkuutta, huolellisuutta ja oma-aloitteisuutta sekä pitkäjänteisyyttä editoidessasi piirustuksia tai tehdessäsi uusia versioita samasta kohteesta.

Koulutus ja teknisen suunnittelun perustutkinto antavat sinulle valmiudet toimia suunnitteluassistentin tehtävissä. Opiskelet ammattiin aidossa työympäristössä. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista täydennät oppilaitoksessa järjestettävällä koulutuksella.

Tutkinnon rakenne ja opinnot

Teknisen suunnittelun perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Teknisen suunnittelun perustutkinnon tutkintonimike on suunnitteluassistentti.

Pakollinen tutkinnon osa, 45 osp

 • Suunnitteluprojektissa toimiminen

Toimialakohtainen tutkinnon osa, 45 osp

 • Rakennusteknisessä suunnittelussa toimiminen

Valinnaiset tutkinnon osat, 60 osp

 • Tilasuunnittelussa toimiminen, 15 osp
 • 3D-mallin muodostaminen ja tulostaminen, 15 osp
 • Virtuaalitodellisuuksien ja visualisointien tekeminen, 15 osp
 • Teräsrakentamisen suunnittelussa toimiminen, 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp

 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Työelämässä nimikkeesi voi suunnitteluassistentin lisäksi olla esimerkiksi tekninen avustaja, tekninen piirtäjä, dokumentoija tai 3D-mallintaja.

Suunnitteluassistenttien työpaikkoja ovat esimerkiksi

 • insinööri- ja arkkitehtitoimistot
 • rakennesuunnittelu- ja LVI-suunnittelutoimistot
 • talotehtaat
 • rakennusalan yritykset ja urakoitsijat
 • kaupunkien, kuntien ja valtion virastojen suunnittelutoimistot
 • erilaiset suunnitteluprojektit

Ala on vetovoimainen ja työ- sekä oppisopimuspaikkoja on tarjolla hyvin.

Suunnitteluassistentin opinnot antavat sinulle hyvän pohjan alan työtehtäviin sekä yleisen jatko-opintokelpoisuuden, esimerkiksi arkkitehti- ja insinööriopintoihin.

Seuraavat toteutukset

Tulossa 1 toteutus

Joustavasti

 • Oppisopimuskoulutus
 • Kempele
 • Hakuaika: Jatkuva haku

Hakeminen

Jos päätät peruskoulun keväällä, voit hakea koulutukseen yhteishaussa. Jos sinulla on jo ammatillinen tutkinto, ylioppilastutkinto tai korkeakoulututkinto, tai jäit ilman koulutuspaikkaa yhteishaussa, voit hakea jatkuvassa haussa. Oppisopimuskoulutukseen on jatkuva haku ja opinnot voi aloittaa joustavasti.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Teknisen suunnittelun perustutkinnossa kielitaitosuositus on A2.2. 

Tutkinto / todistus

Teknisen suunnittelun perustutkinto, suunnitteluassistentti

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Voit katsoa lisätietoja koulutuksesta oppilaitoksen sivuilta, jonne pääset siirtymään Yhteenvetolaatikon Lue lisää -painikkeen kautta. Voit myös kysyä lisää oppilaitokselta. Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.
OSAO
Kotkantie 1
90250 Oulu

OSAO

OSAO on Suomen johtava koulutusyhteisö, joka mahdollistaa työelämäosaamisen ja jatkuvan oppimisen. Meillä on ammatillisen koulutuksen kaikki alat ja koko elinkaari – kaikille ikäryhmille. Opiskele ammatti, kehitä osaamistasi tai siirry uudelle alalle. Olemme avoinna hakijoille läpi vuoden. Opiskelijoita 8 500 Mitattu opiskelijatyytyväisyys...

Lue lisää oppilaitoksesta OSAO ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu