Kielet ja kirjallisuus

Jos olet päättänyt opiskella kieliä, on sinulla lukuisia vaihtoehtoja mistä valita. Suomessa kieliopintoja tarjotaan monella eri koulutustasolla ja myös kieliopinnot ulkomailla yleistyvät entisestään. Myös kirjallisuuden alan koulutus on monitahoista ja opintoja löytyy miltei kaikilta koulutustasoilta. Alta löydät Suomessa ja ulkomailla tarjolla olevia kouluttautumisvaihtoehtoja kielten ja kirjallisuuden parissa.

Asioimistulkkauksen koulutus | monimuotototeutus Useita (5) Diakonia-ammattikorkeakoulu
Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto | kommunikaation ja viittomakielen ohjaaja Kuopio Pohjois-Savon opisto
Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto | kommunikaation ja viittomakielisen ohjauksen osaamisala Turku Turun kristillinen opisto
Liiketoiminnan perustutkinto | merkonomi (tieto- ja kirjastopalvelu) Haapavesi Haapaveden Opisto
Master's Programme in Estonian Studies Tallinna Tallinnan yliopisto
Master's Programme in Literature, Visual Culture and Film Studies Tallinna Tallinnan yliopisto
Taitavaksi suomen kielen käyttäjäksi Helsinki Axxell
Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto Valkeakoski Valkeakosken ammattiopisto
Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto | kirjastopalvelujen osaamisala Haapavesi Haapaveden Opisto
Tulkkaustoiminnan kehittäminen | YAMK Helsinki Diakonia-ammattikorkeakoulu
Yleiseen kielitutkintoon valmistava koulutus, Espoo Espoo Axxell
Yleiseen kielitutkintoon valmistava koulutus, Helsinki Helsinki Axxell
Yleiseen kielitutkintoon valmistava koulutus, Vantaa Vantaa Axxell
  • = Haastattelu
  • = Yo-pohjaiset koulutukset

Kielet ja kirjallisuus - kieliopinnot, kirjallisuusopinnot, kielikoulutus, kirjallisuuskoulutus -aiheisista koulutuksista lisätietoa alla:

Jos olet päättänyt opiskella kieliä, on sinulla lukuisia vaihtoehtoja mistä valita. Suomessa kieliopintoja tarjotaan monella eri koulutustasolla ja myös kieliopinnot ulkomailla yleistyvät entisestään. Monet matkustavat ulkomaille esimerkiksi kielimatkan muodossa kielitaitojaan parantaakseen. Myös kirjallisuuden alalla tarjotaan lukuisia mielenkiintoisia opiskeluvaihtoehtoja.

Kielten opiskelu yliopistossa tai korkeakoulussa

Kielten opiskelu yliopistossa tai korkeakoulussa tarkoittaa paljon enemmän kuin vain kieliopintoja. Voit suorittaa kokonaisen tutkinnon valitsemassasi aineessa sekä samalla opiskella kieliä sivuaineena, tai haluat ehkä suorittaa koko tutkintosi englanniksi. Kieliopinnot yliopistossa ja korkeakoulussa valmistavat opiskelijaa kansainväliseen maailmaan jossa kielitaito on edellytys sekä ammatillisesti että vapaa-aikana.

Kirjallisuus soveltuu pääaineeksi mm. äidinkielen opettajiksi ja kirjallisuuden tutkijoiksi aikoville, kustannus- ja kirjastoalalle sekä kirjallisuus- ja teatterikriitikoiksi hakeutuville. Tutkinnot, joissa kirjallisuus on pääaine, antavat muodollisen kelpoisuuden kuntien kulttuuritoimen tehtäviin.

Muita koulutusvaihtoehtoja Suomessa

Mahdollisuus kielten opiskeluun ei kuitenkaan rajoitu pelkästään yliopistoihin ja korkeakouluihin. Voit lukea kieliä esimerkiksi suomalaisissa kansanopistoissa. Kansanopistojen omilla linjoilla tarjotaan usein kieliopintoja, jonka lisäksi ammatillisen koulutuksen linjoilla voit opiskella esimerkiksi viittomakielen ohjaajaksi. Voit myös suorittaa lukion kielten opintoja tai keskittyä kielten opiskeluun kansanopistojen omilla lyhytkursseilla.

Myös ammattikorkeakouluissa voi opiskella kieliä. Mahdollisuutta kielten opiskeluun etänä tai verkossa ei myöskään kannata unohtaa jos haluat opiskelun olevan vapaampaa ja helposti järjestettävissä esimerkiksi työnteon ohessa.

Kielten opiskelu ulkomailla

Kansainvälistyvillä työmarkkinoilla tarvitaan vankkaa ja monipuolista kielitaitoa. Kieliopinnot tarjoavat opiskelijalle välineet toimivaan kielitaitoon, jonka avulla hän pystyy jäsentämään todellisuutta ja toimimaan muuttuvissa olosuhteissa. Ulkomailla löytyy tuhansia vaihtoehtoja kielten opiskeluun jos et halua jäädä kylmään Suomeen. Kieliopintoja löytyy eri tasoilta joista voit valita omia kykyjäsi vastaavan. Kieliopinnot ulkomailla tarjoavat sinulle kielitaidon lisäksi uusia ystäviä ja kulttuurisen kokemuksen. Ulkomaan kokemuksesta on myös aina hyötyä työmarkkinoilla.

Kielimatkat

Suosituin tapa kielten opiskeluun ulkomailla on kielimatkalle lähteminen. Myös kielimatkoille lähtijöiden kielitaito testataan, jotta pääset tasoasi vastaavaan ryhmään. Lisäksi vieraita kieliä voi opiskella useissa oppilaitoksissa kielikurssien muodossa, jossa koulutuksen kesto, opiskelutahti ja hinnat vaihtelevat järjestäjän mukaan.

Kirjallisuuden opiskelu

Kirjallisuuden opinnot soveltuvat sekä kirjallisuuden harrastajille että siitä ammatillisesti kiinnostuneille. Kirjallisuuden opinnoista on hyötyä kulttuurin tuntemusta edellyttävissä tehtävissä, ja opinnot sopivat erinomaisesti mm. journalistin, suomentajan tai kustannusalan tehtäviin aikoville tai alalla jo toimiville. Muita tavanomaisia kirjallisuuden opiskelijoiden tulevia ammatteja ovat äidinkielen opettaja, kirjastonhoitaja ja tutkija.

Monet opiskelevat kirjallisuutta myös sen yleissivistävän merkityksen vuoksi. Kirjallisuuden opinnot voi myös liittää osaksi äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi pätevöitymistä. Kirjallisuuden perus- ja aineopinnoissa voi suuntautua joko kotimaiseen tai yleiseen kirjallisuuteen. Ylhäältä löydät kielten ja kirjallisuuden alan aikuiskoulutuksia. Onnea opintoihisi!