Ammatilliset perustutkinnot

Vakthavande maskinmästare (flerform)

Axxell, paikassa Turku
Opiskelukieli
ruotsi
Aloitus
Toteutustapa
Lähiopetus
Opiskelukieli
ruotsi
Aloitus
Toteutustapa
Lähiopetus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Vakthavande maskinmästare (flerform)

Som vaktmaskinmästare arbetar du som maskinmästare på fartyg i internationell trafik eller som maskinchef på mindre fartyg. Efter avlagd grundexamen kan du söka till en yrkeshögskola med sjöfart på programmet för fortsatta studier till ingenjör inom sjöfart. Vaktmaskinmästarexamen är en internationell examen och följer det internationella STCW-avtalet (Standards of Training, Certification and Watchkeeping).

Utbildningen

Vaktmaskinmästareutbildningen är en andra stadiets utbildning som anordnas inom ramarna för Axxell, utbildningslinjen för sjöfart. Omfattningen är 180 kompetenspoäng som kan avläggas på ca 2 1/2 -3 år. Beroende på praktiken kan studietiden förlängas utöver 3 år.

Undervisningen består av både teoretiska studier och handledd praktik på fartyg i internationell trafik. Studierna innehåller branschspecifika ämnen såsom service och underhåll, fartygets maskinteknik och el-automationsteknik samt säkerhetsutbildningar.

Behörighet

För att avlägga vaktmaskinmästarexamen krävs det att den studerande har avlagt utbildningen bestående av 180 kompetenspoäng, i vilken det ingår minst 360 dagar godkänd handledd praktik.

Examensgrunderna hittar du här

Praktik

Handledd praktik och lärande i arbete

I studerna ingår 360 dagar handledd praktik. 180 dagar av den handledda praktiken kan avläggas i verkstad medan resterande dagar avläggs ombord på fartyg.

Förordningsgrunder

I sjöfartsbranschen grundar sig den handledda praktiken på den reviderade konventionen för sjöfolks utbildning, certifiering och vakthållning och förordningen om fartygsbemanning, besättningens behörighet och vakthållning. Den reviderade konventionen förutsätter för erhållande av vaktstyrmans behörighetsbrev en i utbildningsprogrammet eller läroplanen ingående och i praktikbok dokumenterad ettårig praktikperiod eller alternativt tre års sjötjänst. I konventionen ingår också motsvarande bestämmelser angående handledd praktik för vaktmaskinmästare och vaktman.

Enligt förordningen om fartygsbemanning, besättningens behörighet och vakthållning bör följande krav uppfyllas för beviljandet av behörighetsbrev:

  • minimiålder
  • utbildning
  • kravet på sjötjänst, dvs. godkänd handledd praktik, arbetserfarenhet eller en kombination av utbildning och arbetserfarenhet.

Seuraavat toteutukset

Tulossa 1 toteutus

elokuu 2024

  • Lähiopetus
  • Turku
  • ruotsi

Kustannukset

Utbildningen är kostnadsfri

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Vakthavande maskinmästare (flerform)? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.
Axxell
Ratakatu 75
10300 Karjaa

Axxellerera dina framtidsutsikter – vi har utbildningar både på svenska och på finska

Du kan bli kock, närvårdare, barnledare, husbyggare, merkonom, djurskötare, rörmontör... Möjligheterna är många! Utveckla din yrkeskunskap på ett flexibelt sätt vid Axxell! Axxell har ett mångsidigt utbud av yrkesutbildningar både för unga och vuxna. Utbildningarna som i första hand är...

Lue lisää oppilaitoksesta Axxell ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu