Ammatilliset perustutkinnot

Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto, kuvallinen ilmaisu (180 osp)

Keuda, paikassa Tuusula
Pituus
2 – 3 vuotta
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Pituus
2 – 3 vuotta
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto, kuvallinen ilmaisu (180 osp)

Viisi iloista opiskelijaa näyttää peukkua ylöspäin
Opiskele visuaalisen alan ammattilaiseksi!

Kuvallisen ilmaisun toteuttajana tunnet media-alan toimintaympäristön. Voit suuntautua joko visuaalinen viestinnän muotoiluun (graafinen suunnittelu), kuvataiteisiin tai valokuvaukseen.

Suuntautumisalojen sisällä voit kehittää ammattitaitoasi henkilökohtaisen kiinnostuksesi mukaisesti. Riippuen tutkinnon osa -valinnoistasi valmistuttuasi osaat graafisen suunnittelun toteuttamisen, kuvataiteen materiaalien ja menetelmien käytön, valokuvauksen ja kuvankäsittelyn toteuttamisen sekä valitsemiesi valinnaisten tutkinnon osien erityisalueiden tiedot ja taidot. Opinnot antavat myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden korkeakouluihin ja toimivat vankkana pohjana visuaalisen alan jatko-opintoihin.

Tarjoamme loistavat puitteet opiskeluun Keudan Pekka Halosen akatemiassa, idyllisen Tuusulan Rantatien tuntumassa. Opinnoissa painottuu työelämälähtöisyys. Opintojen aikana pääset mukaan oppilaitoksen ulkopuolisiin projekteihin sekä opiskelijoiden yhteisnäyttelyihin. Pääset myös verkostoitumaan alan toimijoiden kanssa. Voit opiskella päivätoteutuksena, päivä-monimuotototeutuksena ja työelämässä (oppisopimus- ja koulutussopimus). Opintojen aikana sinulla on mahdollisuus myös hankkia ja osoittaa osaamista Keudan osuuskunnan kautta.

Tutustu tutkinnon sisältöön Opintopolussa Tutustu alan vastuullisuuslupauksiin Keudassa

Miten ja missä voin opiskella?

Opintojen alussa kanssasi tehdään yksilöllinen opintosuunnitelma, jossa otetaan huomioon myös aikaisempi osaamisesi. Jos tulet valituksi, opiskelun aloitus on mahdollista joustavasti ympäri vuoden.

Päiväkoulutus

Päiväkoulutus muodostuu pääosin Pekka Halosen akatemiassa tapahtuvasta lähiopiskelusta ja itsenäisistä tehtävistä. Lähiopiskelu pääsääntöisesti arkisin klo 8–16.

Päivä-monimuotokoulutus

Monimuotokoulutus muodostuu päiväaikaan pääsääntöisesti Pekka Halosen akatemiassa tapahtuvasta lähiopiskelusta, itsenäisistä tehtävistä, verkko-opiskelusta ja myös työpaikalla järjestettävästä koulutuksesta. Lähiopiskelupäivät voivat vaihtua viikoittain. Monimuotototeutuksessa osaamista voi hankkia myös koulutussopimuksen avulla. Opiskelija etsii itse työ- tai harjoittelupaikan. Opettajalta saa tarvittaessa vinkkejä työpaikan hakemiseen opintojen aikana.

Oppisopimuskoulutus

Jos sinulla on alan työpaikka, voit suorittaa koulutuksen oppisopimuksella.

Yksittäisen tutkinnon osan suorittaminen

Tarjoamme tutkinnon suorittamisen lisäksi myös mahdollisuuden hakeutua työelämässä tarvittavan osaamisen kehittämiseksi suorittamaan tutkinnosta pienempiä kokonaisuuksia (tutkinnon osia). Niihin haetaan myös tutkinnon hakulomakkeella (lue hakuohje). Haastattelussa voit keskustella lisää mahdollisista tutkinnon osista ja niiden suoritusmahdollisuuksista.

Maksaako tämä koulutus?

Koulutus on maksuton.

Opiskelijalle tulee kustannuksia opintojen päätyttyä opiskelijalle itselleen jäävistä oppimateriaaleista ja tarvikkeista. Oppimateriaali- ja tarvikemaksu on (n. 50 €/vuosi) + yksittäiset materiaali- ja tarvikeostot opiskelijan käytön mukaan. Mahdollisesti opiskelijan tarvitsemasta ulkoisesta tallennustilasta (n. 100 €) ja projekteista aiheutuvia satunnaisia matkakuluja (vapaaehtoiset matkat). Oppivelvollisuuden piiriin kuuluville (oppivelvollisille tai maksuttoman koulutuksen piiriin kuuluville) ei kustannuksia synny.

Miten haen?

Jatkuva haku

Tämän tutkinnon kaikkiin toteutuksiin voi hakea jatkuvan haun kautta joustavasti ympäri vuoden. Aloitus sovitaan kanssasi, jos sinut valitaan opiskelijaksi. Haethan vain yhteen koulutukseen kerrallaan.

Pekka Halosen akatemiaan hakeudutaan pääsykokeiden kautta (ennakkotehtävät ja ohjauspäivän haastattelu). Lähetämme ohjauspäivän kutsun ja ennakkotehtävien ohjeistuksen sähköpostiisi, kun olemme käsitelleet hakemuksesi. Valitettavasti kutsu menee usein roskaposteihin, joten tarkastathan myös roskapostisi. Ennakkotehtävät tulee palauttaa ennen ohjauspäivää. Voit tutustua ennakkotehtäviin etukäteen myös tällä sivulla.

Hakulomake | Jatkuva haku Hakijan ohjeet jatkuvaan hakuun Yhteishaku

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa on mukana tämän tutkinnon päivätoteutus. Seuraava yhteishaku on keväällä 2025. Lisätiedot ja haku koulutukseen Opintopolussa.

Pekka Halosen akatemiaan hakeudutaan pääsykokeiden kautta (ennakkotehtävät ja haastattelu). Ohjeet löytyvät tältä sivulta sekä yhteishaun aikana Opintopolusta koulutuksen sivulta kohdasta ”Lue valintaperusteet”. Ennakkotehtävät palautetaan oppilaitokseen ennen oppilaitoksessa pidettävää yksilöhaastattelua.

Opintopolku.fi | Yhteishaku Hakijan ohjeet yhteishakuun

Ennakkotehtävät

Ennakkotehtävät jatkuvassa haussa hakeneille

Pekka Halosen akatemian Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon jatkuvan haun hakijat kutsutaan ohjauspäivään, joka koostuu ennakkotehtävistä ja yksilöhaastattelusta. Saat ohjauspäiväkutsun sähköpostitse, kun hakemuksesi on käsitelty. Sinun tulee tehdä ja palauttaa ennakkotehtävät vasta sen jälkeen, kun olet saanut ohjauspäiväkutsun. Voit tulla valituksi koulutukseen vain osallistumalla ohjauspäivän haastatteluun sekä tekemällä ja palauttamalla ennakkotehtävät ohjeiden mukaisesti.

Ohjauspäivän yksilöhaastattelu

Ohjauspäivän yksilöhaastattelu (20 min) pidetään Pekka Halosen akatemiassa sinulle sähköpostitse ilmoitettuna päivänä. Valitettavasti kutsu menee usein roskaposteihin, joten tarkistathan myös roskapostit.

Ennakkotehtävät ja niiden palauttaminen

Tehtävissä arvioidaan hakijan suuntautumista alalle sekä kuvallisen ilmaisun lähtötasoa. Sinun tulee tehdä kaikki kolme ennakkotehtävää ja palauttaa ne ohjeiden mukaan. Palauta ennakkotehtävät viimeistään haastattelupäivää edeltävän viikon maanantaina klo 15.00 mennessä. Lähetä ennakkotehtävät sähköpostitse osoitteeseen phahaku@keuda.fi.

Lähetä tehtävät pdf tai jpg -tiedostoina. Mikäli työsi ovat maalauksia tai piirustuksia, ota niistä valokuva tai skannaa ne. Nimeä tiedostot muotoon etunimi.sukunimi_tehtävänumero (esimerkiksi maija.meikalainen_1). Maksimikoko sähköpostin liitetiedostoille on yhteensä 10 Mt. Mikäli haluat esittää saman tehtävän myös alkuperäisessä tiedostomuodossa tai -koossa, voit ilmoittaa sähköpostiviestissäsi nettiosoitteen, jossa tehtävää voi katsoa.

Tehtävä 1 – Lähiympäristöni

Kerro kolmella kuvalla lähiympäristöstäsi. Kuvista täytyy muodostua kokonaisuus. Kuvien tulee perustua havaintoon (= todelliseen havaittavaan maailmaan).

Välineet ja puitteet: Voit tehdä kuvat vapaasti valitsemallasi tekniikalla. Valitsemasi tekniikka voi olla esimerkiksi piirustus, maalaus, kollaasi tai valokuva. Palautus sähköisenä ks. palautusohjeet alla. Palautus sähköisenä ks. palautusohjeet alla.

Arvioitavat asiat: Kuvallisen ilmaisun taito, kuvallinen kerronta ja ympäristön havainnointi 0–2 p.

Tehtävä 2 – Ihmisen jäljet

Tee juliste teemasta Ihmisen jäljet. Yhdistä julisteessa kuvaa ja tekstiä visuaalisesti kiinnostavasti.

Välineet ja puitteet:

Voit tehdä julisteen vapaasti valitsemallasi tekniikalla A3-kokoiselle paperille. Valitsemasi tekniikka voi olla esimerkiksi piirustus, maalaus, kollaasi tai valokuva. Palautus sähköisenä ks. palautusohjeet alla.

Arvioitavat asiat: Visuaalinen kerronta, kuvallisen esittämisen taito, ideointikyky 0–2 p.

Tehtävä 3 – Työnäytekansio

Kokoa osaamistasi ja alalle suuntautumistasi esittelevä työnäytekansio. Liitä työnäytekansioon esimerkiksi 3–8 kuvaa aiemmin tekemistäsi kuvallisista töistä (esim. kuvataiteen harjoitustöistä tai kuvallisen alan työtehtävistä). Työt voivat esimerkiksi olla piirroksia, maalauksia, valokuvia, digitaalisesti toteutettuja töitä, kollaaseja jne. Työnäytekansio tulee palauttaa sähköisenä yhdeksi tiedostoksi koottuna, ks. palautusohjeet alla.

Liitä kansioon näytetöiden lisäksi lyhyt teksti, jossa vastaat seuraaviin kysymyksiin:

Mitä toiveita ja tavoitteita sinulla on opinnoille? Kerro lyhyesti yhdestä työkansioon valitsemastasi teoksesta / kuvasta ja sen tekoprosessista tai ideasta.

Arvioitavat asiat: Visuaalisen kulttuurin ymmärrys ja alalle suuntautuminen 0–2 p.

Arviointi

Ennakkotehtävät ovat osa ohjauspäivää ja niitä käytetään haastattelussa. Ohjauspäivässä arvioidaan hakijan kuvallisen hahmottamisen kykyä sekä kuvallista ilmaisua, ideointikykyä, kuvallista kerrontaa ja alalle suuntautumista. Haastattelu arvioidaan asteikolla 0–4 p. ja ennakkotehtävät asteikolla 0–6 p., yhteensä 0–10 p. Voit saada 1–10 pistettä hyväksytystä pääsykokeesta. Jos saat hylätyn pääsykoetuloksen (0 pistettä, ei osallistunut kokeeseen tai tehtävät ovat puutteelliset) sinua ei voida valita koulutukseen. Alin hyväksytty pistemäärä on 1.

Ohjauspäivän osa-alueet

Haastattelu (kesto n. 20 minuuttia)
Pisteytys: 0–4 p.
Mitattavat asiat: Motivaatio, alalle suuntautuneisuus ja vuorovaikutustaidot

Ennakkotehtävä 1
Pisteytys: 0–2 p.
Mitattavat asiat: Kuvallisen ilmaisun taito, kuvallinen kerronta ja ympäristön hahmottaminen

Ennakkotehtävä 2
Pisteytys: 0–2 p.
Mitattavat asiat: Kuvallisen hahmottamisen kyky, kuvallinen kerronta, kuvallisen ilmaisun taito, ideointikyky

Ennakkotehtävä 3
Pisteytys: 0–2 p.
Mitattavat asiat: Visuaalisen kulttuurin ymmärrys ja alalle suuntautuminen

Kysymykset tehtäviin liittyen

Dahlsten Marjo

Koulutusassistentti

+358503099649

Tuusula, Kansanopistontie 60 (Pekka Halosen akatemia)

Ennakkotehtävät yhteishaussa 2024 hakeneille

Kuvallisen ilmaisun osaamisalan yhteishaun pääsykoe koostuu ennakkotehtävistä ja yksilöhaastattelusta. Koulutukseen voi tulla valituksi vain osallistumalla yksilöhaastatteluun sekä tekemällä ja palauttamalla ennakkotehtävät ohjeiden mukaisesti. Ohjeet ja henkilökohtainen yksilöhaastatteluaika lähetetään hakemuksessa olevaan hakijan ja huoltajan sähköpostiin.

Aikataulu

Yksilöhaastattelut pidetään Pekka Halosen akatemiassa ajalla 14.–16.5.2024. Ennakkotehtävät tulee palauttaa Pekka Halosen akatemiaan ennen yksilöhaastattelua 26.4.2024 klo 15.00 mennessä. Ohjeet pääsykokeisiin valmistautumiseen lähetetään sähköpostitse 9.4.2024 alkaen. Henkilökohtainen 20 minuuttia pitkä yksilöhaastatteluaika lähetetään sähköpostitse viimeistään 30.4.2024.

Ennakkotehtävät ja niiden palautus

Tehtävissä arvioidaan hakijan suuntautumista alalle sekä kuvallisen ilmaisun valmiuksia. Hakijan tulee tehdä kaikki kolme ennakkotehtävää ja palauttaa ne ohjeiden mukaan. Ennakkotehtäviä ei palauteta hakijalle takaisin (ei edes alkuperäisiä).

Tehtävät voi tuoda Pekka Halosen akatemian postilaatikkoon tai opintotoimistoon. Vaihtoehtoisesti tehtävät voi lähettää postitse. Tehtäviä ei saa postittaa kirjattuna kirjeenä. Tehtävät voi taittaa kirjekuoreen. Tehtävien tulee olla perillä 26.4.2024 klo 15.00 mennessä osoitteessa

Keuda Pekka Halosen akatemia
Kansanopistontie 60
04380 Tuusula.

Postilaatikko on A-rakennuksen seinustalla ja opintotoimisto on A-rakennuksen 2. kerroksessa.

Tehtävä 1 – Lähiympäristöni

Kerro kolmella kuvalla lähiympäristöstäsi. Kuvista täytyy muodostua kokonaisuus. Kuvien tulee perustua havaintoon (= todelliseen havaittavaan maailmaan).

Välineet ja puitteet: Voit tehdä kuvat vapaasti valitsemallasi tekniikalla. Valitsemasi tekniikka voi olla esimerkiksi piirustus, maalaus, kollaasi tai valokuva. Kiinnitä kuvat yhdelle A3-kokoiselle arkille niin, että ne ovat samaan aikaan nähtävissä. HUOM! Lopullinen työ EI voi olla digitaalisessa muodossa, vaikka käyttäisit digitaalisia työvälineitä. Kirjoita A3-paperin taakse selkeällä käsialalla oma nimesi ja tehtävän numero.

Arvioitavat asiat: Kuvallisen ilmaisun taito, kuvallinen kerronta ja ympäristön havainnointi 0–2 p.

Tehtävä 2 – Ihmisen jäljet

Tee juliste teemasta Ihmisen jäljet. Yhdistä julisteessa kuvaa ja tekstiä visuaalisesti kiinnostavasti.

Välineet ja puitteet: Voit tehdä julisteen vapaasti valitsemallasi tekniikalla A3-kokoiselle paperille. Valitsemasi tekniikka voi olla esimerkiksi piirustus, maalaus, kollaasi tai valokuva. HUOM! Lopullinen työ EI voi olla digitaalisessa muodossa, vaikka käyttäisit digitaalisia työvälineitä. Kirjoita A3-paperin taakse selkeällä käsialalla oma nimesi ja tehtävän numero.

Arvioitavat asiat: Visuaalinen kerronta, kuvallisen esittämisen taito, ideointikyky 0–2 p.

Tehtävä 3 – Työnäytekansio

Kokoa osaamistasi ja alalle suuntautumistasi esittelevä työnäytekansio. Liitä työnäytekansioon esimerkiksi 3–8 kuvaa aiemmin tekemistäsi kuvallisista töistä (esim. kuvataiteen harjoitustöistä tai kuvallisen alan työtehtävistä). Työt voivat esimerkiksi olla piirroksia, maalauksia, valokuvia, digitaalisesti toteutettuja töitä, kollaaseja jne. Liitä kansioon näytetöiden lisäksi lyhyt teksti, jossa vastaat seuraaviin kysymyksiin:

Mitä toiveita ja tavoitteita sinulla on opinnoille? Kerro lyhyesti yhdestä työkansioon valitsemastasi teoksesta / kuvasta ja sen tekoprosessista tai ideasta.

Välineet ja puitteet: Työnäytekansio tulee palauttaa fyysisessä muodossa. Siihen sisällytetyt työt voivat olla alkuperäisiä tai tulosteita alkuperäisistä. Kansion koko A4–A3. HUOM! Työnäytekansio EI voi olla digitaalisessa muodossa, vaikka se sisältäisi digitaalisin työvälinein toteutettuja töitä. Mikäli haluat esittää työnäytekansioon sisällytettyjä töitä myös digitaalisessa muodossa, voit ilmoittaa fyysisessä portfoliossasi nettiosoitteen, jossa kuvia voi katsoa. Kirjoita työnäytekansioon selkeästi oma nimesi ja tehtävän numero.

Arvioitavat asiat: Visuaalisen kulttuurin ymmärrys ja alalle suuntautuminen 0–2 p.

Arviointi

Pääsykoe koostuu ennakkotehtävistä ja haastattelusta. Ennakkotehtävät ovat osa pääsykoetta ja niistä keskustellaan haastattelussa. Pääsykokeessa arvioidaan hakijan kuvallisen hahmottamisen kykyä ja kuvallista ilmaisua, ideointikykyä, kuvallista kerrontaa ja alalle suuntautumista.

Haastattelu arvioidaan asteikolla 0–4 p. ja ennakkotehtävät asteikolla 0–6 p., yhteensä 0–10 p.

Voit saada 1–10 pistettä hyväksytystä pääsykokeesta. Jos saat hylätyn pääsykoetuloksen (0 pistettä, ei osallistunut kokeeseen tai tehtävät ovat puutteelliset) sinua ei voida valita koulutukseen.

Pääsykokeen osa-alueet

Yksilöhaastattelu (kesto n. 20 minuuttia)
Pisteytys: 0–4 p.
Mitattavat asiat: Motivaatio, alalle suuntautuneisuus ja vuorovaikutustaidot

Ennakkotehtävä 1
Pisteytys: 0–2 p.
Mitattavat asiat: Kuvallisen ilmaisun taito, kuvallinen kerronta ja ympäristön havainnointi

Ennakkotehtävä 2
Pisteytys: 0–2 p.
Mitattavat asiat: Visuaalinen kerronta, kuvallisen esittämisen taito, ideointikyky

Ennakkotehtävä 3
Pisteytys: 0–2 p.
Mitattavat asiat: Visuaalisen kulttuurin ymmärrys ja alalle suuntautuminen

Kysymykset tehtäviin liittyen

Dahlsten Marjo

Koulutusassistentti

+358503099649

Tuusula, Kansanopistontie 60 (Pekka Halosen akatemia)

Keuda media-alan perustutkinto kuvallisen ilmaisun toteuttaja

Kysy lisää!

Friberg Marja

Opinto-Ohjaaja

+358505638851

Tuusula, Kansanopistontie 60 (Pekka Halosen akatemia)

Dahlsten Marjo

Koulutusassistentti

+358503099649

Tuusula, Kansanopistontie 60 (Pekka Halosen akatemia)

Keudan Hakeutumispalvelut

+358 9 2738 3700

Tutustu koulutukseen ja toimintaamme

Media-alalle on laadittu vastuullisuuslupaus [PDF], jossa kerromme toimintatavoistamme.

Esittelyvideot osaamisaloistamme

Opiskelijan ääni – Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto Graafisen suunnittelun esittelyvideo Kuvataiteen esittelyvideo Valokuvauksen esittelyvideo Pekka Halosen akatemian esittelyvideo Pekka Halosen akatemia Pekka Halosen akatemia

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto, kuvallinen ilmaisu (180 osp)? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.
Keuda
Sibeliuksenväylä 55 A
04400 Järvenpää

Keuda - Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda on yksi Suomen suurimpia nuorten ja aikuisten ammatillisen koulutuksen järjestäjiä. Keuda palvelee Järvenpäässä, Keravalla, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Sipoossa ja Tuusulassa. Keudassa uskotaan tekojen voimaan. Oppimalla uutta ja toteuttamalla itseämme voimme vaikuttaa siihen, miten maailma ympärillämme kehittyy. Keudassa tehdään vuosittain yli...

Lue lisää oppilaitoksesta Keuda ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu