Ammatilliset perustutkinnot

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto | IT-tukihenkilö, elektroniikka-asentaja, ohjelmistokehittäjä, tietoverkkoasentaja

Koulutuskeskus JEDU, paikassa Haapajärvi (+3 sijaintia)
Pituus
Henkilökohtaisen suunnitelman mukaan
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Aloitus
Joustavasti (+8 toteutusta)
Hakuaika
Hakuaika: 2. asteen yhteishaku
Toteutustapa
Lähiopetus
Pituus
Henkilökohtaisen suunnitelman mukaan
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Aloitus
Joustavasti (+8 toteutusta)
Hakuaika
Hakuaika: 2. asteen yhteishaku
Toteutustapa
Lähiopetus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Video

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto | IT-tukihenkilö, elektroniikka-asentaja, ohjelmistokehittäjä, tietoverkkoasentaja

Ihminen työskentelee tietokoneella.

Koulutuksen tavoite

Tieto- ja tietoliikennetekniikan (ict-asentaja) ja tieto- ja viestintätekniikan(datanomi) tutkinnot yhdistyvät uudeksi laaja-alaiseksi tutkinnoksi alkaen 1.8.2020.

Alan ammattilaiset toimivat tieto- ja viestintäteknisellä toiminnalla varustetuissa ympäristöissä monipuolisissa tehtävissä. Alalla on tärkeää kiinnostus tietotekniikkaa kohtaan ja alalla tarvitaan englanninkielen osaamista. Tieto- ja tietoliikennetekniikan peruskoulutus antaa opiskelijalle hyvät valmiudet itsensä ja ammattitaitonsa edelleen kehittämiseen sekä tietoyhteiskunnassa toimimiseen.

Meillä voit valmistua perustutkinnosta

 • it-tukihenkilöksi
 • elektroniikka-asentajaksi
 • ohjelmistokehittäjäksi
 • tietoverkkoasentajaksi

Koulutuksen sisältö

Perustutkinnosta voit valmistua:

 • elektroniikka-asentajaksi (Haapavesi)
 • it-tukihenkilöksi (Haapavesi, Nivala, Oulainen)
 • ohjelmistokehittäjäksi (Haapajärvi, Oulainen)
 • tietoverkkoasentajaksi (Haapavesi, Nivala)

Elektroniikka-asentajana osaat tehdä elektroniikkatuotantoon liittyviä testaus-, korjaus- ja käyttöönottotehtäviä, tai erilaisiin elektroniikka-alan sovelluksiin liittyviä huolto-, asennus- ja asiakaspalvelutöitä. Keskeisiä osaamisalueitasi ovat elektroniikkatehtaiden tuotantoautomaation käyttötehtävät ja valmistettujen tuotteiden testaus tai elektroniikan laitteiden asennus- ja huoltotyöt. Elektroniikka-asentajaksi voit opiskella Haapavedellä.

IT-tukihenkilönä olet erikoistunut teknisissä tukipalveluissa toimimiseen. Osaat asentaa, testata ja dokumentoida asiakkaan työtehtäviin soveltuvan työasemalaitteiston, sovellusohjelmat sekä tarvittavat tietoliikenneyhteydet. Hän opastaa asiakasta myös laitteiston ja sovellusten käyttöönotossa. IT-tukihenkilöksi voit opiskella Nivalassa, Oulaisissa ja Haapavedellä.

Ohjelmistokehittäjänä osaat toimija ohjelmointitehtävissä ja ohjelmistojen kehittämistehtävissä. Määrittelet, suunnittelet, toteutat ja dokumentoit sovelluksia ja pelejä pc-laitteille, älypuhelimille ja tableteille. Osaat kehittää myös Internet-sovelluksia, niiden selainkäyttöliittymiä ja tietokantoja. Ohjelmistokehittäjäksi voit opiskella Haapajärvellä ja Oulaisissa. Oulaisissa voit erikoistua käytön tukeen ja Haapajärvellä ohjelmistotuotantoon.

Tietoverkkoasentajana toteutat tietoliikennekaapelointeja sekä tieto- ja tietoliikennelaitteiden asennuksia ja käyttöönottoja. Keskeisiä osaamisalueita ovat asuntojen ja liikekiinteistöjen tietoliikennelaitteet sekä tietokonelaitteet, niiden asennus ja säätäminen käyttäjän vaatimusten mukaisesti. Tietoliikenneasentajaksi voit opiskella Nivalassa ja Haapavedellä.

Ammatillisista perustutkinnoista sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista saa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Luonteva jatko-opintoväylä on tekniikan ja liikenteenalan ammattikorkeakoulututkinto, insinööri(AMK). Yliopistossa voi suorittaa esimerkiksi tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkinnon.

Työelämässä

Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset voivat työskennellä muun muassa seuraavissa paikoissa:

 • Tietokoneita myyvät yritykset
 • huolto- ja korjausliikkeet
 • konsultointiyritykset
 • mainos- ja mediatoimistot
 • yritysten tietohallintopalvelut (atk-tukihenkilö)
 • elektroniikkateollisuus
 • tietoverkostojen ylläpitoyritykset
 • teleoperaattorit
 • ICT-alan palveluyritykset
 • ICT-alan huoltoyritykset

Hakeminen

Jos päätät peruskoulun keväällä, voit hakea koulutukseen yhteishaussa osoitteessa www.opintopolku.fi. Jos sinulla on jo ammatillinen tutkinto, ylioppilastutkinto tai korkeakoulututkinto, tai jäit ilman koulutuspaikkaa yhteishaussa, voit hakea jatkuvassa haussa.

Aikuisille järjestetään samoja ammatillisia perustutkintoja kuin nuorillekin. Lisäksi aikuisille on tarjolla useita ammatti- ja erikoisammattitutkintoja.

Koulutuskeskus JEDUssa voi olla opiskelupaikkoja myös jo tutkinnon suorittaneille. Niihin ei haeta ammatillisen koulutuksen yhteishaussa (opintopolku.fi) vaan suoraan Jatkuvan haun kautta JEDUn kotisivuilla.

Aikuiset hakevat siis pääsääntöisesti suoraan oppilaitokseen (poisluettuna työvoimakoulutus). Hakuaika on jatkuva, ja JEDUn toimipisteet täyttävät vapaita paikkoja pitkin vuotta. Osassa tutkintoja hakuaikoja on erikseen syksyllä ja tammikuussa alkaviin koulutuksiin.

Tutkinto / todistus

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto | IT-tukihenkilö, elektroniikka-asentaja, ohjelmistokehittäjä, tietoverkkoasentaja? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.