Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

Vantaan ammattiopisto Varia
Yhteenveto
Henkilökohtaistamisen mukaan
Opintotukikelpoinen
Ammatilliset perustutkinnot
Vantaa

Alkavat koulutukset
Vantaa
Syksy

Vantaa
Joustavasti

Vantaa
Joustavasti
Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

IT-tukihenkilö, hyvinvointiteknologia-asentaja, ohjelmistokehittäjä, tietoverkkoasentaja tai elektroniikka-asentaja

Koulutuksen kesto on yksilöllinen ja pohjautuu henkilökohtaisen kehittämisen suunnitelmaan (HOKS). Koulutuksen suorittamisen tavoiteaika on 2–3 vuotta. Osaaminen osoitetaan näytöillä ja mahdollinen aiemmin hankittu osaaminen tunnustetaan.

Koulutus toteutetaan lähiopetuksena oppilaitoksessa ja tutkinnon sisältöihin soveltuvilla työpaikolla. Työpaikoilla suoritettaviin opintoihin solmitaan koulutussopimus tai oppisopimus.

Yhteisten tutkinnon osien (35 osaamispistettä) ja ammatillisten tutkinnon osien (145 osaamispistettä) lähiopetus toteutetaan Myyrmäen toimipisteessä (Ojahaantie 5, 01600 Vantaa). Yhteisten aineiden opiskeluun on Varian verkkokursseja. Myös ammattiaineiden teoriaosuuksien opiskelua voidaan toteuttaa verkko-opintoina.

Koulutus tapahtuu suomen kielellä, mutta englannin kielen taitoa tarvitaan muun muassa asennus- ja huolto-ohjeiden ymmärtämiseen sekä kansainvälisissä tietoverkoissa toimimiseen ja kommunikointiin. Laite- ja järjestelmätoimittajien sertifioima koulutus toimii englanninkielisessä verkkoympäristössä.

Voit vahvistaa jatko-opintovalmiuksiasi yhdistämällä tutkintoosi lukioaineita ja suorittaakaksoistutkinnon.

Voit sisällyttää opintoihisi myös Metropolia AMK:n Tieto- ja viestintätekniikan tutkinto-ohjelman väyläopinnot (60 opintopistettä). Väyläopintojen kautta voit päästä jatkamaan opintojasi suoraan Metropoliaan.

Tutkintonimikkeet:

  • IT-tukihenkilö
  • Hyvinvointiteknologia-asentaja
  • Ohjelmistokehittäjä
  • Tietoverkkoasentaja
  • Elektronikka-asentaja

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnolla saavutat laaja-alaista osaamista, jolla voit työllistyä erilaisiin ICT-alan tehtäviin. Tietojenkäsittely- ja tietoliikennealalla sinun on seurattava jatkuvasti muuttuvan alan kehitysvirtauksia ja kehityttävä työssäsi. Alan työtehtävissä toimiminen edellyttää yritys- ja liiketoiminnan periaatteiden ymmärtämistä tieto-, tietoliikenne- ja viestintekniikan osana. Osaamisessa korostuvat tiedonhaku- ja ongelmanratkaisutaidot. Koska työskentely on useimmiten projektimuotoista, tarvitset työssäsi yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. Alalla käytetään laajasti englannin kieltä sekä kirjallisessa että suullisessa viestinnässä.

Koulutuksen sisältö

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Ammatillisista tutkinnon osista pakollisia ovat 70–115 osaamispistettä ja valinnaisia 30–75 osaamispistettä. Pakollisista tutkinnonosista kaikille yhteinen on Tieto- ja viestintätekniikan perustehtävät (25 osaamispistettä). Muut pakolliset tutkinnonosat vaihtelevat valitun tutkintonimikkeen mukaan.

Työllistyminen

Työ on asiakaslähtöistä, monipuolista ja vaihtelevaa. Voit siirtyä alan sisällä työtehtävästä toiseen. Voit työskennellä erilaisten tieto- ja viestintätekniikka-alan yritysten ja organisaatioiden sekä niitä tukevien organisaatioiden palvelu-, asiantuntija- tai tukipalvelutehtävissä ja toimia myös alan yrittäjänä. Alla lista esimerkki yrityksistä ja tehtävistä työelämässä tutkintonimikkeittäin.

IT-tukihenkilö

  • työskentelee lähituessa, teknisenä myyjänä tai IT-asiantuntijatehtävissä
  • opiskelee muun muassa ohjelmistoja, kyberturvallisuutta ja laitteistoja
  • voi saada työpaikan esimerkiksi seuraavista yrityksistä: Fujitsu, Gigantti, GameStop, Kesko tai laajasti muut toimialat

Hyvinvointiteknologia-asentaja

  • työskentelee esimerkiksi teknisenä asiantuntijana terveydenhuollossa, urheilussa ja älykodeissa
  • opiskelee teknisiä apuvälineitä, robotteja ja älyteknologioita
  • voi saada työpaikan esimerkiksi seuraavista yrityksistä: sairaalat, Suunto, Microsoft ja älytekniikka- sekä tekoäly-yritykset

Ohjelmistokehittäjä

  • työskentelee testaajana, peliohjelmoijana, ohjelmistokehittäjänä tai interaktiivisten nettipalveluiden toteuttajana
  • opiskelee ohjelmointia, suunnittelua ja kehitystyötä
  • voi saada työpaikan esimerkiksi seuraavista yrityksistä: Supercell, Rovio, Nitro Games, Setera, Microsoft, YLE ja laajasti muut toimialat

Tietoverkkoasentaja

  • työskentelee valokuitukaapeliasentajana, valvonta- ja hälytysjärjestelmäasentajana tai huolto- ja kunnossapitotehtävissä
  • opiskelee tietoverkkojen ja aktiivilaitteiden asentamista, ylläpitoa, huoltoa ja valvontaa
  • voi saada työpaikan esimerkiksi seuraavista yrityksistä: operaattorit (Telia, Sonera, DNA ja Elisa), kaapelointiyritykset (Empower, Voimatel, Eltel), turvallisuusalalla (Verisure, Securitas, Sector Alarm) ja datakeskukset

Elektroniikka-asentaja: Älykkäät IoT-järjestelmät

  • työskentelee tuotekehittelyssä, IoT (Internet of Things) -asiantuntijana tai elektroniikkatuotannossa
  • opiskelee älytekniikoita, pilvipalveluita, drone-tekniikoita, robotiikkaa ja elektroniikan rakentamista
  • voi saada työpaikan esimerkiksi seuraavista yrityksistä: Vaisala, Murata, älytekniikka- ja tekoäly-yritykset

Toimipiste

Tieto- ja viestintätekniikkaa voit opiskella Myyrmäen toimipisteessä, Ojahaantie 5, 01600 Vantaa

Hakeminen ja kelpoisuus

Haku yhteishaussa Opintopolussa tai jatkuvassa haussa.

Ammatillisen koulutuksen yhteishaku on tarkoitettu ensisijaisesti hakuvuonna perusopetuksen tai valmentavan koulutuksen päättäville nuorille. Seuraava yhteishaku on keväällä 2023.

Jatkuvassa haussa uusia koulutuksia alkaa läpi vuoden. Jatkuva haku on avoin kaikille hakijoille.

Koulutuksen kesto

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto antaa hakukelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

Varian tieto- ja viestintätekniikan opiskelijana voit tehdä korkeakouluopintoja (Tieto- ja viestintätekniikan tutkinto-ohjelma, 60 op) Metropolia Ammattikorkeakoulussa samanaikaisesti perustutkinnon opintojen kanssa. Väyläopintojen kautta voit päästä jatkamaan opintojasi suoraan Metropoliaan.

Tutkinto / todistus

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, IT-tukihenkilö, ohjelmistokehittäjä, elektroniikka-, hyvinvointiteknologia- tai tietoverkkoasentaja

Kustannukset

Opinnot ja opintojen suorittamiseen tarvittavat oppikirjat, työvälineet ja materiaalit ovat pääsääntöisesti maksuttomia. 

Ota yhteyttä oppilaitokseen

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

Vantaan ammattiopisto Varia

Variasta työelämän ammattilaiseksi

Vantaan ammattiopisto Varia on monialainen ammatillista koulutusta järjestävä oppilaitos. Tarjoamme laadukasta ja käytännönläheistä koulutusta nuorille, aikuisille ja organisaatioille. Toimipisteemme sijaitsevat lähellä kehäradan asemia hyvien kulkuyhteyksien päässä Aviapoliksessa, Hiekkaharjussa, Koivukylässä ja Myyrmäessä. Varian työelämäpalvelut sijaitsee Vantaan yrityspalvelukeskuksessa Leijassa. Variassa voi opiskella...


Lue lisää oppilaitoksesta Vantaan ammattiopisto Varia ja katso koulutustarjonta täältä

Vantaan ammattiopisto Varia yhteystiedot

Vantaan ammattiopisto Varia

Tennistie 1
01370 Vantaa

 Näytä puhelinnumero
sivistysvantaa.fi


Tilaa lisätietoa

Tilataksesi lisätietoa koulutuksesta Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto täytä seuraavat tiedot: