Ammatilliset perustutkinnot

Logistiikan perustutkinto | linja-autonkuljettaja

OSAO, paikassa Kempele
Pituus
Henkilökohtaistamisen mukaan
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Aloitus
2 syyskuuta, 2024 (+2 toteutusta)
Toteutustapa
Lähiopetus, Oppisopimuskoulutus
Pituus
Henkilökohtaistamisen mukaan
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Aloitus
2 syyskuuta, 2024 (+2 toteutusta)
Toteutustapa
Lähiopetus, Oppisopimuskoulutus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Video

Logistiikan perustutkinto | linja-autonkuljettaja

Linja-autonkuljettajana toimit monipuolisessa ja ihmisläheisessä palveluammatissa, jossa turvallisuudesta huolehtiminen ja asiakaspalvelutaidot ovat olennainen osa työtä. Kuljettajan työssä voit hyödyntää omia vahvuuksiasi ja kaikkea sitä osaamista, jota olet saanut aiempien työtehtäviesi ja harrastuneisuutesi kautta.

Linja-autonkuljettajan työ on todella monipuolista ja työtehtävät voivat vaihdella viikoittain, jopa päivittäin. Työnantajasta riippuen saatat ajaa koko ajan paikallisliikenteessä tai voit työskennellä yhtenä päivänä kaukoliikenteessä ja toisena tilausajossa tai vaikka palveluliikenteessä.

Paikallisliikenteen kuljettajana vastaat ihmisten liikkumisesta yleensä kaupungeissa ja niiden ympäristössä. Kaukoliikenteen kuljettajana taas kuljetat ihmisiä, ja usein myös linja-autorahtia, paikkakunnalta toiselle. Tilausajoliikenteen kuljettajana olet tärkeässä roolissa, vastaten matkustajiesi turvallisesta ja viihtyisästä matkasta Suomessa ja ulkomailla. Palveluliikenteen kuljettajana sinulla on palveltavana erilaisia erityisryhmiä, ja työpäivän sisällöt muotoutuvat usein hyvinkin erilaisiksi muun muassa kutsuohjatuilla reiteillä.

Ekologisuus ja ympäristöystävällisyys ovat joukkoliikenteen valtteja yksityisautoiluun verrattuna. Kuljettajana voit omalta osaltasi huolehtia näistä asioista muun muassa ajamalla taloudellisesti. Henkilöliikennepuolella sähkö- ja kaasuajoneuvot ovat yleistymässä, mikä lisää joukkoliikenteen ympäristöystävällisyyttä entisestään.

Koulutukseen kuuluu aina alan työtehtävien käytännön opettelu aidoissa työympäristöissä. Linja-autonkuljettajan tutkinnon suorittaneena hallitset asiakaspalvelun ja ajoneuvon tekniikan hyödyntämisen. Osaat liikkua tieliikenteessä turvallisesti, taloudellisesti ja suunnitelluissa aikatauluissa. Linja-autonkuljettajan tehtävissä menestyvät hyvin sekä naiset että miehet. Valinnaisten tutkinnon osien kautta voit itse painottaa osaamistasi sinua kiinnostaviin työtehtäviin.

Oppisopimuskoulutuksen toteutus

Koulutus alkaa noin kolmen kuukauden jaksolla oppilaitoksessa, jossa hankitaan perusvalmiudet alalla työskentelyyn. Lyhyen perehdytysjakson (koulutussopimus) jälkeen tutkinnon suorittaminen jatkuu oppisopimuskoulutuksena alan työpaikoilla. Koulutuksen toteutuksessa ovat mukana muun muassa Nobina Oy, Saaga Travel Oy, Koiviston auto Oy, Oubus Oy, Oulaisten liikenne Oy ja Revon turistiliikenne Oy. Oppisopimustyöpaikkoja on tarjolla esim. Oulussa, Kalajoella, Raahessa ja Oulaisissa.

Oppilaitos ohjaa koulutukseen valittuja oppisopimustyöpaikan löytämisessä koulutuksen alkaessa. Oppilaitos ja alan yritykset tekevät yhteistyötä oppisopimusten suunnittelussa ja toteutuksessa.

Tutkinnon rakenne ja opinnot

Logistiikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat, 60 osp

 • Logistiikka-alan työympäristöissä toimiminen, 15 osp
 • Kuljetusalan perustason ammattipätevyys, 10 osp
 • Linja-auton kuljettajana työskentely, 35 osp

Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 35- 70 osp

 • Kaupunki- ja seutuliikenteen kuljettajana työskentely, 35 osp
 • Palveluliikenteen kuljettajana työskentely, 35 osp
 • Kaukoliikenteen kuljettajana työskentely, 35 osp
 • Tilausliikenteen kuljettajana työskentely, 35 osp

Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 15-50 osp

 • Erityisryhmien kanssa toimiminen, 5 osp
 • Linja-autorahtina kuljetettavan tavaran käsittely, 15 osp
 • Kuljetusalan perustason ammattipätevyyden laajennus, 15 osp
 • Ilmastovastuullinen toiminta, 15 osp
 • Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
 • Yrityksessä toimiminen, 15 osp
 • Koulukuljetuksen kuljettajana työskentely 25 osp
 • Korkeakouluopinnot, 15 osp
 • Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen, 15 osp

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

inja-autonkuljettajana voit työskennellä yksityisessä henkilöliikenneyrityksessä tai kunnallisen liikennelaitoksen palveluksessa. Kuljetat matkustajia esimerkiksi paikallisliikenteessä, pikavuoroliikenteessä, palveluliikenteessä tai tilausliikenteessä. Kaukoliikenteessä tehtäviisi kuuluu myös rahdin käsittelyä purkuineen ja lastauksineen.

Valmistuttuasi ja työkokemusta kartutettuasi voit suorittaa esimerkiksi kuljetusalan ammattitutkinnon tai liikenneopettajan erikoisammattitutkinnon. Voit myös laajentaa osaamistasi kuljetuspalvelujen osaamisalueilla autonkuljettajaksi tai yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi.

Logistiikan perustutkinto antaa sinulle yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin, esimerkiksi tekniikan ja liikenteen alan ammattikorkeakoulututkintoon (insinööri).

Seuraavat toteutukset

Tulossa 2 toteutusta

2 syyskuuta, 2024

 • Oppisopimuskoulutus
 • Kempele

Syksy

 • Lähiopetus
 • Kempele
 • Hakuaika: 2. asteen yhteishaku

Hakeminen

Jos sinulla on jo ammatillinen tutkinto, ylioppilastutkinto tai korkeakoulututkinto, tai jäit ilman koulutuspaikkaa yhteishaussa, voit hakea jatkuvassa haussa.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Logistiikka-alan perustutkinnossa kielitaitosuositus on B1.1.

Tutkinto / todistus

Logistiikan perustutkinto, linja-autonkuljettaja

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Voit katsoa lisätietoja koulutuksesta oppilaitoksen sivuilta, jonne pääset siirtymään Yhteenvetolaatikon Lue lisää -painikkeen kautta. Voit myös kysyä lisää oppilaitokselta. Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.
OSAO
Kotkantie 1
90250 Oulu

OSAO

OSAO on Suomen johtava koulutusyhteisö, joka mahdollistaa työelämäosaamisen ja jatkuvan oppimisen. Meillä on ammatillisen koulutuksen kaikki alat ja koko elinkaari – kaikille ikäryhmille. Opiskele ammatti, kehitä osaamistasi tai siirry uudelle alalle. Olemme avoinna hakijoille läpi vuoden. Opiskelijoita 8 500 Mitattu opiskelijatyytyväisyys...

Lue lisää oppilaitoksesta OSAO ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu